dinsdag 24 november 2015

NIEUWSGARING

Een paar weken geleden was er voortdurend nieuws over 'gedoe' in diverse plaatsen i.v.m. de mogelijke vestiging van een opvangcentrum voor vluchtelingen. Je herinnert je wellicht de beelden van die vrouw die allerlei onzin over vluchtelingen te berde bracht. Op de vraag waar ze haar informatie vandaan haalde antwoordde zij: "Van Facebook."

In een tv-item over de verslaving aan sociale media bij de jeugd hoorde ik een jongen zeggen dat hij het nieuws volgde via Facebook. Ik vrees dat voor veel mensen ook Twitter een belangrijke bron van informatie is.

Facebook en Twitter zijn prima manieren om allerlei 'nieuws' snel te verspreiden, al gaat het maar om verzonnen berichten of geruchten. Zo las ik ergens over een Tweet waarin een vrouw/meisje aan collega's liet weten dat ze van de man van haar moeder (werkzaam - die man - op het Ministerie van Justitie) het advies had gekregen niet naar het Leidseplein of Rembrandtplein te gaan, want daar zouden aanslagen gepland zijn. Zo zullen wel meer mensen allerlei nieuws horen van 'de zus van de buurvrouw van mijn nicht', dat de moeite van het doorvertellen waard is. En als je ergens een 'verdacht pakje' ziet staan, moet je dat natuurlijk meteen aan heel je familie- en vriedenkring laten weten. Die zullen niet aarzelen om het verder te vertellen.

De Belgische regering weet het ook spannend te houden. Links en rechts worden invallen gedaan. Van de zestien mensen die zijn aangehouden zijn er vijftien al weer vrijgelaten. Wapens en springstoffen zijn nergens aangetroffen.

Als terrorristen niet voldoende paniek zaaien, kunnen we er met ons allen zelf voldoende aan bijdragen. Kleine moeite.