vrijdag 3 augustus 2018

DOPING

Zit er dan toch een luchtje aan al die medailles die onze schaats(st)ers bij de laatste Olympische Winterspelen (en misschien wel bij eerdere Winterspelen en andere toernooien) hebben behaald? Ploegartsen schreven thyroxine voor om de schaats(st)ers te laten afvallen.

Uit eigen ervaring weet ik dat thyroxine een uitstekend middel is om af te vallen. Ik ben ooit eens in korte tijd dertien kilo kwijtgeraakt dankzij thyroxine. Ik had daarvoor geen recept gehad van mijn huisarts. Mijn eigen schildklier had het geproduceerd. Dat doet ieders schildklier, maar bij sommigen produceert de schildklier te weinig, bij anderen te veel. Dat laatste deed de schildklier  van (in die volgorde) mijn moeder, mijn oudste zus, mijn jongste zus, mij, mijn oudste broer, zijn jongste dochter. Merkwaardigerwijs deed het verschijnsel zich ook nog voor bij onze poes.

Mensen bij wie de schildklier te weinig thyroxine produceert krijgen dit hormoon in pilvorm voorgeschreven. Het kan behoorlijk lang duren voordat de juiste dosis ie vastgesteld. Als je schildklier, zoals bij mij, te druk bezig is, bestaat de behandeling hierin dat met één middel de schildklier geheel wordt stilgelegd en dat je daarnaast thyroxine krijgt voorgeschreven. Het probleem kan zo worden opgelost. Mocht dat niet het geval zijn, dan word, zoals bij mijn moeder en oudste zus en bij mijn poes, een deel van de schildklier chirurgisch verwijderd. Ik werd, na recidive, behandeld met radioactief jodium. Dat was zo'n dertig jaar geleden en sindsdien heeft mijn schildklier prima gefunctioneerd.Dat zou zo maar kunnen veranderen. Sinds mijn laatste ziekenhuisopname slik ik dagelijks 200 mg amiodaron. Bij apotheek.nl lees ik dat dit middel bijwerkingen kan hebben. Bijvoorbeeld: "Schildklierafwijkingen. De schildklier kan te langzaam of juist te snel gaan werken." Ik heb net bloed laten prikken. Er zal o.a. bekeken worden of mijn schildklier normaal functioneert.

Teveel thyroxine kan ook nog eens negatieve effecten op de werking van je hart hebben. Waarom zijn sporters dan zo gek dit middel onnodig te gebruiken? Is het behalen van medailles echt belangrijker dan je gezondheid? En is het nou echt de taak van een arts om daar ook nog eens aan mee te werken?