maandag 1 april 2019

GEKOZEN

Het is bepaald geen fonkelnieuw idee, maar nu komt het Forum voor Democratie er weer mee: de gekozen minister-president. In het (concept) Verkiezingsprogramma 2017-2021 lees ik:
Iedereen krijgt (bij verkiezingen voor de Tweede Kamer) twee stemmen: een stem op een partij en een stem voor de minister-president. (...) De politicus die de meeste stemmen verwerft voor het ambt van minister-president, krijgt dan automatisch de opdracht om een nieuwe regering te vormen.

Je mag aannemen dat een kandidaat minister-president iets meer te bieden heeft dan 'Ik ben een leuke vent/vrouw' en 'Ik ben zeer geschikt voor deze functie'. Zhij zal een programma hebben en dat willen uitvoeren Stel je nu even voor: Geert Wilders wordt gekozen tot minister-president en VVD (22 zetels), D66 (10), CDA (10) en GroenLinks (17)  willen samen (59 zetels) wel een coalitie vormen. Met 18 zetels van de PVV erbij hebben ze een kleine meerderheid (77 zetels) in de Tweede Kamer. Maarrrrrrrr: willen die partijen wel met Wilders samenwerken?

Geen nood: Het regeringsprogramma wordt een afspraak tussen ministers die door de gekozen minister-president zijn uitgenodigd om zitting te nemen in het door hem samen te stellen kabinet. Bij die afspraken zal de premier ten volle rekening moeten houden met de samenstelling van de door de bevolking gekozen volksvertegenwoordiging, maar niets belet hem om ook kabinetsleden van een andere politieke kleur dan de zijne (of kabinetsleden zonder politieke kleur) op te nemen Wilders zal best een aantal mensen weten te vinden die samen met hem een regering willen vormen. Dat regeringsprogramma komt er dan ook wel, maar hoe gaat dat eruit zien als Wilders ten volle rekening moet houden met de samenstelling van de Tweede Kamer? Dan blijft er weinig over van het programma van de PVV.

Er blijft nog een probleempje. De ministeriële verantwoordelijkheid en de vertrouwensregel blijven intact (dat wil zeggen: de regering dient te allen tijde het vertrouwen van de Tweede Kamer te hebben). Hoe lang gaat het Wilders duren voor hij een kabinet heeft dat het vertrouwen  van (een meerderheid in) de Tweede Kamer heeft? Wat te doen als de Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen de minister-president aanneemt? Hij kan immers zeggen 'Niets mee te malen, ik ben hier niet door jullie, maar door het volk neergezet'. Gaan we dan een referendum organiseren? De FvD ziet wel wat (wel veel eigenlijk) in referenda. Dat is lekker democratisch.

De FvD wil ook dat de minister-president naar eigen inzicht bepaalde zaken als ‘Chefsache’ kan betitelen en zo individuele ministers kan overrulen. (Onderstreping toegevoegd.) Lekker sfeertje zal dat worden in het kabinet Wilders.

FvD wil ook niet (meer) dat in belangrijke bestuurlijke functies mensen worden benoemd op grond van hun lidmaatschap van een bepaalde politieke partij. Deze carrière-politici willen vervolgens doorschuiven naar een burgemeesterspost, een topfunctie bij een zorgverzekeraar of de hoofdprijs: iets in Brussel. Zal Thierry consequent zijn en nooit roepen 'Wij zijn de grootste partij van het land. Waarom zijn er nog geen FvD-burgemeesters?'