woensdag 21 januari 2015

Knuffelen

Wie die ongein nu weer bedacht heeft weet ik niet, maar volgens Het PAROOL is het vandaag Internationale Knuffeldag. Mijn eerste gedachte was: dus vandaag gaan we andersdenkenden knuffelen, in plaats van op hen schieten, Nee, zo ligt het niet: het gaat erom dat we ervoor zorgen dat we onszelf lekker voelen. Aanstaande zaterdag opent knuffeltherapeut Carollyne Tjong Ayong in Nieuw-West de eerste professionele knuffelpraktijk in Nederland: Lepeltje Lepeltje. Je kan naar haar praktijk toekomen, maar ze komt ook, zonder voorrijkosten, bij jou thuis. Er is ook een bioscoopservice lees ik op de website: "In Pathé Tuschinsky in Amsterdam zijn speciale tweepersoonsstoelen om in plaats te nemen en van de film gaan genieten. De prijs is inclusief het bioscoopkaartje, iets te eten en een alcoholvrije consumptie."

Ik kan me herinneren dat het best leuk kan zijn wat te knuffelen tijdens het kijken naar een film, maar om dat nu in de bioscoop te doen. Ik zou een dvd in huis halen en lekker samen op de bank kijken. Mocht je dan het knuffelen naar een wat hoger niveau willen tillen, dan kan je rustig je gang gaan. Dat zit er bij de knuffelservice niet in: "Lepeltje Lepeltje biedt alleen vriendschappelijke knuffelsessies. Hierbij is geen sprake van seks of erotische handelingen. Bij het maken van de afspraak en aan het begin van de knuffelsessie wordt dit helder uitgelegd, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Bij ongepast gedrag of ongepaste verzoeken wordt de sessie direct beëindigd."

Wat is er dan zo plezierig aan knuffelen? " Tijdens aanraking vermindert je lichaam de aanmaak van stresshormonen (o.a. cortisol, adrenaline en noradrenaline) en komen er hormonen vrij waardoor we ons prettig gaan voelen (o.a. oxytocine, endorfine en serotonine). Tijdens een knuffelsessie gebeurt er dus van alles in je lichaam en kom je lichamelijk en geestelijk tot rust."

Carollyne heeft 'drs' voor haar naam staan, dus ze zal best gelijk hebben. Maar bij haar betaal je voor een half uur wetenschappelijk onderbouwd knuffelen wel € 40,00. Ik zal wel weer ouderwets zijn, maar als ik tot de conclusie zou komen dat ik niet zonder knuffelen zou kunnen, quod non, dan zou ik ook regelmatig kunnen gaan dineren in Woonzorgcentrum 'Het Schouw' bij mij om de hoek (3 gangen diner € 7,35 v/a 75 jaar). Wellicht ontmoet ik zo iemand met wie het prettig knuffelen is.