donderdag 11 juli 2019

VEGEN

Als mijn mobieltje wordt gebeld verschijn op het schermpje de tekst "Veeg omhoog om te beantwoorden". Er zijn weinig mensen, vermoed ik, die niet minimaal één maal per dag over hun mobieltje vegen. Er zijn er die het misschien wel honderden malen per dag doen. Is er iets nieuws gekomen bij Facebook en/of Twitter en/of Instagram? Heb ik er misschien een vriend of volger bij?

Ik veeg niet zo vaak. Ik wordt niet vaak gebeld en zelf bellen doe ik meestal thuis via mijn vaste lijn. De sociale media zijn aan mij niet besteed. Ik heb niet veel apps op mijn mobieltje. Ik gebruik dagelijks Appie, waarmee ik bij Albert Heijn kan zelfscannen, zodat ik niet langs de kassa hoef, waar ik al gauw problemen met betalen heb, omdat ik niet goed bij mijn portemonnee kan, die zich bevindt in een tasje dat aan een armsteun van mijn scootmobiel hangt.

Ik heb het hier over 'vegen', maar er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die het over 'vegen' hebben. In hedendaags Nederlanders hebben we het over 'swipen'. Is dat wel een Nederlands woord? Ja hoor, ik heb dat even gecheckt. (Ik weet best wel veel over onze taal, maak nauwelijks schrijffouten, maar wil zo af en toe toch wel even zeker weten of ik gelijk heb.) Ik raadpleeg vaak woordenlijst.org, de digitale versie van het Groene Boekje. Swipen is opgenomen in de Woordenlijst en behoort daardoor officieel tot de Nederlandse taal.