vrijdag 19 september 2008

Aanpak

Zijn wij Nederlanders toch verstandiger of aardiger dan Italianen? Je zou het haast denken. Geert Wilders doet weer flink zijn best met tirades tegen de islam in het algemeen en kutmarokkaantjes in het bijzonder, maar tot meer dan 18 zetels is hij in de Politieke Barometer nog niet gekomen en in de laatste peiling staat hij op een schamele 7. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de anti-allochtonen en anti-islamisten bij ons teveel over het politieke spectrum verdeeld zijn. ("Ik heb niks tegen allochtonen/Marokkanen/asielzoekers, maar ...")

De Lega Nord, de overheersende partij in Noord-Italië en deel uitmakend van de huidige Italiaanse regering, lees ik in Trouw, heeft een duidelijke aanpak: De Italiaanse Lega Nord pleit voor striktere regels om de bouw van moskeeën tegen te gaan. De partij wil daarmee de groei van de islam beperken in het overwegend katholieke land. Een wetsvoorstel verbiedt de bouw van een moskee binnen een straal van een kilometer van een kerk. Dat is duidelijke taal. Minaretten mogen niet gebouwd worden en uiteindelijk mag de plaatselijke bevolking in een referendum beslissen of de moskee er wel of niet komt. Als dat wetsvoorstel wet wordt, hoeveel moskeeën worden er dan nog gebouwd in Italië? Inderdaad: 0,0.

De christenen in Europa maken er zich, terecht, boos over dat het bijv. in Turkije, niet de meest extreem islamitische staat, nogal moeilijk is een kerk van de grond te krijgen. In andere islamitische landen hoef je daarover niet eens te beginnen. Dat valt ook te betreuren. Dan kun je twee dingen doen. Het eerste is: wij geen kerk, jullie geen moskee. Het andere is: wij gaan gewoon door met wat we altijd deden; dus protestanten en katholieken bouwen, voor zover nog nodig, kerken; joden bouwen synagoges, mormonen bouwen tempels en moslims bouwen moskeeën. De welstandscommissie kijkt er nog even naar en zegt dat alles in orde is als de minaretten een paar meter korter zijn. Na enig gesputter gaat ook de imam akkoord.

Ja, ik weet het. Soms ben ik ontzettend onnozel. Er zijn wel een paar dingen aardig geregeld in dit land en die wil ik wel zo houden. Ik moet er niet aan denken dat hier bij referendum beslist wordt over de bouw van moskee, want de uitslag weet ik al. Die heeft niets met recht en rede te maken, maar alles met de vooroordelen waar Geert Wilders zich bij voortduring sterk voor maakt. We waren hier toch een rechtsstaat?

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.