dinsdag 9 september 2008

Kunst

Al zappend viel ik zaterdagavond in het laatste stuk van de live uitzending van het Eurovisie Dans Festival, de puntentelling. Daar tussendoor zag ik af en toe (een herhaling van) zo'n dansend stel. Ik heb zelf nooit gedanst en heb dus ook niks met dansende mensen. Ik herinnerde me jaren geleden eens een stukje gezien te hebben van een internationale wedstrijd stijldansen. Wat later las ik ergens dat iemand dat wel eens 'the poor man's porno' had genoemd. Immers, de heren hebben een soort avondkleding aan, maar de meeste dames zo weinig mogelijk. Daar wil ik het verder niet over hebben, want mijn aandacht werd vooral getrokken door het Nederlandse achtergrondcommentaar van een man en een vrouw wiens identiteit ik niet heb willen achterhalen. Dat commentaar bestond vooral uit bijna hitsige kreetjes als: "Hij is toch zo goed", "Laat Nederland nou ook een punt halen", "Het zou zo fijn voor Thomas' carrière zijn", and so on and so forth, ad nauseam.

Pas in de Volkskrant van gisteren las ik om wie het ging en waar het bij dat festival om ging. Thomas is dus Thomas Berge. Bij dat festival moest een professionele danser(es) met een niet-professionele beroemdheid op ander gebied een dansje uitvoeren. Omdat ik altijd naar de verkeerde tv-zenders kijk en de verkeerde radiozenders luister, wist ik niet dat Thomas Berge in heel Nederland wereldberoemd is, als zanger. En dat terwijl hij pas 18 is! Ik neem maar aan dat hij hier ooit zo'n breed op tv uitgemolken wedstrijd heeft gewonnen, waarbij goed- en graagwillende jongelui bereid zijn zich door een jury te laten afkatten om mogelijkerwijs een tijdje in onze nationale schijnwerpers te staan. (Zingt die Jamaj nog wel eens ergens?)

Thomas danste dus aan de geheel ontblote zijden van ene Roemjana de Haan (33, nooit van gehoord). Met één punt belandden zij op de allerlaatste plaats. Wat de oorzaak is van de laatste plaats, weet het koppel niet. 'Ik ben teleurgesteld in het resultaat, niet in de performance', liet Roemjana weten. Als ik het goed heb vond dansminnend Europa juist die performance helemaal petje.

Dat ook onze publieke zenders wel eens wat willen uitzenden onder het hoofd 'niemendalletje' kan ik me wel voorstellen. Zaterdagavond nietwaar? Tijd voor ontspanning voor het hele gezin en dat punten geven maakt het nog spannend ook. (Volgens mij is dat ook het boeiendste deel van het Eurovisie Song Festival.) Wat ik nog steeds niet begrijp is dat een serieuze krant hieraan nog aandacht meent te moeten besteden en dan ook nog in de rubriek 'Kunst'. Ik weet niet zoveel van kunst, maar als dat kunst was, is dit blog ook kunst. Het is literatuur. Het is niet zomaar een dagelijks 'stukkie', het is een dagelijks essay. Het duurt niet lang meer of ik mag bij Matthijs van Nieuwkerk (verdient driemaal de Balkenendenorm) "Het beste van Beggartalk" komen pluggen.