maandag 1 februari 2016

VRAAG

Ik kijk graag naar sport. Afgezien van schaatsen (en soms tennis) hoef ik nooit hele tournooien of wedstrijden te zien en kan ik dus volstaan met de samenvattingen die Studio Sport levert.

Wedstrijden en ook samenvattingen worden altijd voorzien van commentaar door een verslaggever die daarvoor heeft doorgeleerd. Dat is dus een deskundige, zowel op het terrein van de desbetreffende sport, als op het terrein van het verslaggeven. Desondanks stellen ze soms de stomste vragen (of: ze denken dat 'wij' zo stom zijn en dus van alles over het hoofd zien).

Gisteren werd verslag gedaan van het wereldkampioenschap veldrijden. Dat is niet mijn favoriete sport, maar het duurt ook zelden erg lang. Er was een Nederlandse kanshebber op de titel: Mathieu van der Poel. Op een gegeven moment raakt Mathieu bij een bocht in het parcours in een soort botsing met een Belgische renner. Daarbij komt hij met zijn tenen tussen de spaken van die Belg. Het duurt enige tijd voor beiden weer verder kunnen fietsen, maar door het incident zijn beiden ook kansloos geworden. Het incident wordt meerdere malen uitgebreid in beeld gebracht.

Na afloop  van de race gaat verslaggever met Mathieu praten en stelt de klassieke vraag: "Wat gebeurde er?" Hij weet excact wat er gebeurd is en alle kijkers weten dat ook. Wat is dat voor stomme vraag? Een beetje verslaggever kent toch die andere zeer voor de hand liggende vraag: "Wat ging er door je heen?"