vrijdag 7 januari 2011

App

Wat is de moderne techniek toch mooi en fijn! En er komen steeds meer mogelijkheden bij. Stel: je bent een moderne jonge vrouw van een jaar of 35. Je hebt een fijne partner en een leuke baan. Jullie hebben samen, na daarover veel gepraat te hebben, een kinderwens, maar helaas: er kondigt zich geen kleine aan. Jullie praten opnieuw: willen jullie zo graag een kind dat je alle mogelijkheden wilt laten onderzoeken, tot aan IVF toe? Jullie houden de nieuwste mogelijkheden goed bij, via internet en zo. Dus je zit 's ochtends in de trein naar je werk en je pakt je iPhone of smartphone met Android en je opent die handige 'app'. Vrouwen moeten een aantal eenvoudige vragen beantwoorden over bijvoorbeeld hun leeftijd, de reden dat ze IVF proberen en de medicatie die ze gebruiken. Als ze alle vragen hebben beantwoord, rolt er direct een percentage uit. Dat percentage geeft de slagingskans van IVF aan. De mensen in de coupé kijken verrast op als jij ineens luidkeels "Yes!", of "Bingo!" roept.

Ik verzin het echt niet! Dit las ik in Trouw: Britse onderzoekers hebben een programmaatje ontwikkeld dat uitrekent hoeveel kans een vrouw heeft om een baby te kijgen (sic) door middel van IVF. Nu al te raadplegen op ivfpredict.com, binnenkort als applicatie op de iPhone.

Begrijp me goed: ik ben de laatste die nieuwe ontwikkelingen wil tegenhouden en als ik dat zou willen, zou het me toch niet lukken. Mijn vrouwen en ik waren onvrijwillig kinderloos, maar we hadden niet zo'n sterke kinderwens, dat we die hele rondgang door het medische circuit daarvoor over hadden. IVF bestond toen nog niet en het internet en de mobiele telefoon met al zijn snaakse mogelijkheden ook niet. Maar ik weet vrij zeker dat als we die wens wel hadden gehad en die mogelijkheden er wel waren geweest, we niet gezamenlijk of individueel het mobieltje hadden gepakt (in de trein, of in de file, of op een terrasje) om de kansen even snel te laten uitrekenen. Waarschijnlijk hadden we dat gewoon thuis rustig op de pc gedaan. Dat weet je dan. Heb je nou die 'app' nodig om dat steeds weer opnieuw (24/7) te kunnen checken? De slagingskans verandert per slot van rekening niet per dag. En hoe vaak zou het nu voorkomen dat iemand plotseling, totaal onverwacht, de onbedwingbare behoefte heeft de slagingskans van IVF van zichzelf, de partner, de (schoon)dochter of de buurvrouw te checken?

Voor de aardigheid heb ik het testje ingevuld met de gegevens die destijds op ons van toepassing waren. Gezien de de uitslag denk ik dat we er niet aan begonnen waren.

Als het nou 35% geweest was...

PS
Er is wéér een nieuwe 'Beggarkort'. Klik hier.

x