donderdag 5 maart 2015

SPELEN

Van tijd tot tijd kijk ik graag naar sport op de tv. Van schaatsen zie ik vrijwel alles wat er uitgezonden wordt. Tennissen en sommige wielerwedstrijden vind ik ook bekijkenswaardig. Bij voetbal vind ik samenvattingen voldoende. Al die Europese voetbalwedstrijden hoef ik echt niet te zien. We hoeven, dacht ik, niet te klagen over de hoeveelheid sport die op tv te zien is, tenzij je het natuurlijk teveel vindt.

Van 12 tot en met 28 juni 2015 worden voor het eerst in de geschiedenis de Europese Spelen gehouden. Sportief gezien is er naar mijn idee geen enkele behoefte aan deze spelen. De sporters hebben voldoende gelegenheden zich te meten met collega's uit andere landen: EK's, WK's, Olympische Spelen en allerlei toernooien. Dat wordt vrijwel allemaal integraal via tv uitgezonden, dus ook het publiek heeft niet te klagen.

Waarom dan toch die Europese Spelen? Ik vermoed dat hier vooral commerciële belangen mee gemoeid zijn. De grote toernooien kunnen alleen nog maar gehouden (en gefinancierd) worden dankzij een aantal grote bedrijven. Die doen dat niet uit liefde voor de sport en de sporters, maar om hun naamsbekendheid te vergroten. De bobo's, zeg maar de Sep Blatters van deze wereld, doen daar graag aan mee.

De eerste Europese Spelen worden dan uitgerekend gehouden in een land, Azerbeidzjan, waar ze het met democratie en vrijheid van menigsuiting niet erg nauw nemen. Kunnen we hier weer lekker discussiëren over de vraag of 'we' wel mee moeten doen, of sport en politiek iets met elkaar te maken hebben. Ik zie Willem Alexander al weer het glas heffen met de president van Azerbeidzjan, want we mogen niet vergeten dat Azerbeidzjan een belangrijke producent van olie en gas is, maar minder machtig dat die andere grote producent, Rusland.