maandag 4 april 2016

VEILIG

Ik ben al een tijdje niet op Amsterdam Centraal geweest, maar tegenwoordig schijn je dit beeld te kunnen zien:

Het PAROOL schrijft daarover: De zwaarbewapende politieagenten die na de aanslagen in Brussel patrouilleerden op Amsterdam CS gaven de meeste bezoekers een veiliger gevoel.

Er zijn geen plaatsen die ik mijd sinds de aanslagen in Parijs en Brussel. Als je echt bang bent, kom je je huis niet meer uit. Maar als ik een paar agenten met zo'n indrukwekkend automatisch geweer zie, voel ik me niets veiliger. Wat doen die agenten als ze een persoon zien die een terrorist zou kunnen zijn? Eerst schieten en vervolgens controleren of het een terrorist is/was? Dat mag niet in een democratisch land.

Wat doet een zelfmoordterrorist met een bomgordel die door twee zwaar bewapende agenten staande wordt gehouden? De drukt op een knopje, of die laat juist een knopje los. Misschien zijn er nog twee functionerende automatische geweren, maar er zijn geen agenten meer die ze kunnen laten functioneren. En er zijn veel treinreizigers minder.

Misschien wordt het veiliger als je agenten in burger laat patrouilleren. Die zwaar bewapende agenten geven misschien een veilig gevoel, maar ik betwijfel of het echt veiliger is.