zaterdag 14 juni 2014

Gek

Gisteravond kwam ik al zappend even terecht op Nederkand 1, waar een voetbalwedstsrijd (Spanje-Nederland) aan de gang was. Toevallig viel daarin het moment dat Van Persie de gelijkmaker scoorde. Ik keek nog enkele minuten, was niet onder de indruk en zapte weer verder.

Vanochtend vroeg zag ik de kop van de digitale Volkskrant: Oranje zet de wereld op z'n kop: 1-5 tegen Spanje. Sorry hoor, maar ik ben daar niet blij mee. De trouwe lezers van Beggartalk weten intussen wel dat ik een hekel heb aan alle gekte rond sport en die gekte bereikt nu eenmaal zijn hoogtepunt als het om een voetbaltournooi gaat waaraan 'Oranje' deelneemt. Dit jaar viel, naar mijn gevoel, de gekte nog enigszins mee, omdat maar weinigen in grote successsen  van 'onze jongens' geloofden. Maar na de wedstrijd van gisteren ziet zelfs de meest voorzichtige fan Nederland probleemloos doorstomen naar de finale, waaarin Brazilië overtuigend verslagen wordt. Wie nog geen oranje vlaggetjes aan zijn gevel had hangen gaat ze vandaag nog aanschaffen. Dat doelpunt van Van Persie (het begin van de zegetocht!) zullen we nog honderden malen herhaald zien. Het PAROOL schreef: De stad kleurt weer oranje aan de vooravond van het WK. Voor wie niet thuis voor de buis wil zitten, zijn er eindeloos veel kroegen, pleinen, zalen en parken met grote schermen. En dat was nog vóór de winst op Spanje. Ik hoef al dat oranje niet.

Als je gek bent op oranje kun je je hart ophalen. Vandaag en morgen kun je twee wedstrijden zien waarin 'we', bij de mannen en bij de vrouwen, een goede kans hebben op een wereldkampioenschap. In Den Haag wordt gehockeyd. Minstens zo leuk om naar te kijken als voetbal.
x