zondag 20 maart 2016

TOREN

Gisteren was het, al weer voor de viede keer,  'Open Toren Dag' in Amsterdam. Je kon 19 'torens' bezoeken. Ik zet 'torens' tussen aanhalingstekens, omdat het lang niet allemaal torens waren, die je kon bezoeken.

Dit gebouw is het hoofdkantoor van ABN-AMRO aan de Zuidas. Best wel hoog (105 m), voor Amsterdamse begrippen dan, maar geen toren in de traditionele zin, zoals deze: de toren van de Westerkerk.

Ik heb geen van de torens bezocht. Die moderne kantoortorenshoef ik niet zo nodig en bij die 'echte' haal ik, gezien mijn conditie de top niet.

Had ik toch een van die negentien 'torens' willen en kunnen bezoeken, dan had ik dicht in de buurt kunnen blijven (nog geen 5 km) en de, naar ik aanneem, laagste (net iets meer dan 30 m) van die torens kunnen bezoeken:
 Dit is de toren van Ransdorp op het platteland van Amsterdam. Zoals veel torens heeft deze geen spits. Op de middelbare school heb ik de reden daarvan geleerd: op een gegeven moment was gewoon het geld op.

Al is die toren dan lager dan de flat waarin ik woon, ongezien weet ik dat het uitzicht vanaf de top daarvan heel wat boeiender is dan dat vanaf de ABN-AMRO. Die staat temidden van allemaal andere kantoorgebouwen. Ransdorp ligt vlakbij het IJsselmeer in een prachtig poldergebied.

Wil je een keer gratis en toch voor niks een mooi uitzicht over het centrum van Amsterdam hebben, ga dan naar het restaurant van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, op een steenworp afstand van Amsterdam Centraal.