maandag 2 april 2012

Verbieden

De tabaksindustrie wordt nogal eens verweten dat ze het niet laat bij het verwerken van tabak tot sigaretten en shag. Ze voegt aan de tabak ook nog eens stofjes toe die het roken nog wat aantrekkelijker moeten maken.

Roken is slecht voor de gezondheid. Dat zal zelfs ik, een straffe roker, niet ontkennen. Ik zal ook niet beweren dat roken 'lekker' is. Ik ben gewoon verslaafd. Dat ligt aan de stofjes die van nature in tabak voorkomen. Wat mij betreft hoeven de sigarettenfabrikanten dus geen extra stofjes aan hun producten toe te voegen. Ik koop en gebruik ze toch wel.

Ik weet niet of er een aanvaardbare manier van roken is. Daarmee bedoel ik het roken op een zodanige schaal dat er geen gevaar is voor blijvende schade aan het lichaam. Ik denk dan aan het opsteken van één enkel rokertje na een bijzonder aangename maaltijd (dus niet na elke maaltijd, te beginnen met het ontbijt.)

Veel alcohol gebruiken is ook niet zo best voor een mens, maar je hoort nog al eens zeggen dat twee glazen wijn per dag zelfs een positief effect kan hebben. Alcohol is ook een natuurlijk product, dat ontstaat door een bepaalde manier van verwerken van druivensap (wijn), gerst (bier), rijst (sake) of rietsuiker (rum). Maar wat doen al die slimme producenten? Die voegen er nog eens extra smaakstofjes aan toe zodat de alcohol nog lekkerder wordt. Ze bedenken steeds nieuwe combinaties en aantrekkelijker, trendy verpakkingen. En wat krijgen we dan? Precies: comazuipers en dronken types die overheidspersoneel en werkers in de gezondheidszorg lastig vallen .

Wordt het nu eens geen tijd dat we de drankenindustrie verbieden dat ze alcoholische dranken steeds aantrekkelijker maken? Moeten we geen maximum aan het alcoholpercentage stellen? Ik heb nog nooit gehoord dat iemand onder invloed van nicotine ambulancepersoneel of agenten heeft aangevallen. Het onvrijwillig 'meeroken' is al vrijwel volledig uitgebannen. Maar een eenvoudige feestje of bezoek aan een gezellige kroeg of terras kan behoorlijk verpest worden door mensen die niet weten wanneer ze moeten stoppen met innemen van alcohol. Ik ken geen mensen die bij elkaar gaan zitten om gezellig samen te roken en daardoor teveel roken. Hoe zit dat nou met alcoholhoudende drank? En hoe zit dat met de (maatschappelijke) schade?