maandag 27 juli 2015

ONGEZOND

De laatste jaren eet ik niet zo vaak meer buiten de deur en als ik een artikel in Het PAROOL goed begrijp, is dat maar goed ook. Boven het artikel staat: Eten in restaurants: vaak nog ongezonder dan fastfood. Daar staat deze illustratie bij:
Niet alleen is het eten in restaurants vaak te vet en te zout, de porties zijn vaak ook veel te groot. Dat laatste wist ik natuurlijk al jaren: ik eet zelden alles op wat ik voorgeschoteld krijg. Vaak zeg ik al vantevoren dat ze me minder patat of een ander soort aardappel moeten geven dan gebruikelijk.

Afgelopen donderdag heb ik met twee ex-collega's wat gegeten in een restaurant (eigenlijk meer een eetcafé) aan de Van Lennepkade in West. Het eten was prima en we besloten alle drie tot een kasplankje als nagerecht. De bedienende ober raadde ons aan niet ieder een eigen kaasplankje te nemen, want dat was best veel. Kijk, daar hebben ze het dus begrepen.

Luc Kusters is chef van restaurant Bolenius aan de Zuidas (...) 'Er moet echt een cultuuromslag plaatsvinden,' zegt hij. 'Ik zie het bij heel veel collega's, van topkeukens tot eetcafés: vlees, vis en sauzen  maken heeft status. Groenten zijn een bijgerecht, áls je ze al krijgt. Bovendien is de weelderige Franse keuken nog altijd de standaard - het gebruik van heel veel room en boter gaat gedachteloos, bijna automatisch.'

Als je dus dik wilt worden door buiten de deur te eten, denk dan ook eens aan de Febo of McDonald's. Dat is in ieder geval een stuk goedkoper. Ander idee: we hebben al veel Amerikaanse gewoontes overgenomen; waarom doen we hier niets met de 'doggy bag'? Dan voel je je niet verplicht om alles op te eten en kan je thuis nog eens nagenieten/