donderdag 23 april 2020

MASSA'S

Geen druk bevolkte straten en parken op Koningsdag in Amsterdam, geen Canal Parade van Gay Pride, geen Sail, geen Amsterdam Dance Event. Vind ik dat erg? Absoluut niet. Al zouden mijn conditie en gezondheid vele malen beter zijn dan nu, dan zou ik me ook verre houden van die activiteiten. Zoals ik al eerder aangaf, ik haat massa's. "Two is company three is a crowd."

Oké, ik heb heus wel begrip voor de mensen die financieel/economisch onder de coronacrisis lijden. Ik kan me ook nog wel indenken dat veel mensen het vervelend vinden dat al die activiteiten niet doorgaan. Ze hadden er al lang naar uitgekeken, toch?

Koningsdag 2019 kwamen er alleen al met de trein een kwart miljoen mensen naar Amsterdam. De Canal Pride  kreeg 560.000 bezoekers, in meerderheid niet-Amsterdammers, vermoed ik. Het Amsterdam Dance Event trok vorig jaar 400.000 bezoekers uit 150 landen, waarschijnlijk dus ook voor het grootste deel niet-Amsterdam. De laatste editie van Sail (2015) trok meer dan twee miljoen bezoekers. Zelfs als alle Amsterdammer, van jong tot oud, Sail bekeken hadden, dan nog was het aantal niet-Amsterdammers groter geweest.

Amsterdammers zijn tot nu toe redelijk ruimhartig geweest t.o.v.  de continue 'bezetting' door toeristen en door de bezoekers van incidentele evenementen. Het wordt zo langzamerhand weer tijd voor 'Amsterdam voor de Amsterdammers'.