dinsdag 14 april 2020

OPGELOST

Tien jaar lang waren de bewoners van Hønefoss, een klein stadje zestig kilometer boven Oslo, in de ban van het mysterie van de 'tentman'. Midden in de nacht had iemand een tentje opgezet op een heuveltje binnen de bebouwde kom. De volgende dag werd het tentje leeg aangetroffen. Er lagen nog allerlei kampeerspullen in. Op basis van die spullen, waaronder een carabiner met daarop de tekst "Amsterdam" werd gedacht dat het zou kunnen gaan om een Nederlander. Ondank alle moeite die de Noorse politie deed, werd nooit achterhaald wie het tentje had opgezet en waar hij/zij gebleven was. Een misdaad , bijvoorbeeld moord, werd niet uitgesloten.

In maart besteedde het Noorse programma Åsted Norge, het Noorse Opsporing Verzocht aandacht aan de mysterieuze verdwijning . Het leidde de Noren niet verder. Tot het AD daar op 28 maart een artikel aan wijdde en de zaak was snel opgelost. Uiteraard besteedde het AD daar eergisteren opnieuw aandacht aan. "Mijn zoon Rafael is tien jaar geleden in Noorwegen geweest",  vader Rick. "Hij wilde survivallen, opgaan in de natuur. Maar toen hij daar was, ontdekte hij dat hij het niks vond en heeft hij de eerste trein terug gepakt. Zonder zijn spullen." (...) Het was de eerste de beste plek die hij tegenkwam. Hij was moe en wilde slapen. Verder zat daar niks achter."

Rafael, zo heet de 'tentman', werkte in een smartshop en de spullen die hij daar verkocht, paddenstoelen en ayahuascag (een geestverruimende plant) geruikte hij ook zelf, nogal veel. Nu woont Rafael op zichzelf, in Breda, "Het gaat op zich goed met hem. Je kunt een gesprek met hem voeren, maar op een gegeven moment komt er alleen nog maar wartaal uit."

PS
Ik wilde weer eens niet over corona schrijven.