maandag 28 maart 2016

GENOEG

Op mijn leeftijd is het niet zo verwonderlijk dat je al een paar keer hebt meegemaakt dat er iemand uit je naaste omgeving is overleden. In mijn omgeving is het ook nog eens zo dat diverse mensen vrij jong overleden: mijn vader was 55, mijn broer 48, mijn vrouw 51. Ik weet, kortom, vrij goed wat het betekent iemand te verliezen. Ik zal dan ook niet gauw zeggen dat iemand eens een keer moet ophouden met praten over zijn/haar verlies.

Ik vind het heel goed voorstelbaar dat velen het als een verlies beschouwen dat Johan Cruijff is overleden, ook al hebben ze hem nooit persoonlijk ontmoet. Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat hij een uitzonderlijk goed voetballer was. Als ze de Amsterdam Arena en Camp Nou Johan Cruijff Stadion willen gaan noemen: prima, vooral doen.

Gisteren keek ik naar Buitenhof, Discussieprogramma waar de actualiteit met vooraanstaande opiniemakers en politici besproken wordt. Zo beschrijft de NPO dat programma. Als in dat programma ineens de bekenden auteur Cees Nooteboom iets over Johan Cruijff komt zeggen, wordt het me teveel. Al dagen lang gaat er geen journaal of actualiteitenprogramma voorbij zonder aandacht voor Cruiff. Er is op zondag vrij veel Studio Sport en 's avonds ook nog Studio Voetbal. Ik hoorde aankondigen dat daarin ook weer over Cruijff gesproken zou worden.

Ik was aanvankelijk van plan hier iets in cynische, sarcastische of ironische zin te schrijven over alle aandacht die besteed wordt aan het overlijden van Johan Cruijff, maar dan zou ik waarschijnlijk heel wat mensen voor het hoofd stoten. Ik houd het bij één woord:

GENOEG