woensdag 18 augustus 2010

Icoon

Bepaalde dingen krijgen na enige tijd een zekere 'icoonwaarde'. Als iemand de afbeelding hiernaast op een computer ziet, weet zhij meteen wat er bedoeld wordt: klik hierop om iets op te slaan. Maar wie gebruikt er tegenwoordig nog een floppy disk, ook wel diskette genoemd, om gegevens op te slaan? De opslagcapaciteit van harde schijven worden tegenwoordig gemeten in terabytes (1 terabyte=1000 gigabyte). De harde schijf van mijn eerste pc haalde de 20 megabyte. Wie tegenwoordig ook vrij grote bestanden naar een andere plaats wil vervoeren kan dat doen als bijlage bij een e-mail. Een andere keus is de cd-rom, maar de meest voor de hand liggende manier, als het niet per e-mail gaat, is de usb-stick.

Ik neem aan dat er al heel wat pc-gebruikers zijn die nooit een diskette gebruikt hebben en dat dus ook nooit zullen doen. Maar in Office 2010 van Windows, dat binnenkort op de markt komt, zal dat icoon nog steeds gebruikt worden. Het wordt althans gebruikt in de betaversie die al enige tijd in omloop is.

Het is toch een merkwaardig  verschijnsel dat een eenvoudig alledaags gebruiksvoorwerp, dat een kleine dertig jaar geleden werd geïntroduceerd intussen al weer volledig obsoleet is, maar toch zijn symboolwaarde heeft behouden. Ik heb me zitten afvragen of er meer en wellicht oudere van dat soort symbolen zijn. Niet de esculaap, want ik denk niet dat er ooit veel artsen hebben rondgelopen met een slang die om een staf kronkelde. Ik houd mij aanbevolen voor voorbeelden.
x