vrijdag 15 februari 2019

ONHEIL

In HP/De Tijd las ik een interessant artikel over onheilsprofeten, mensen, meestal manen (denk aan Pim Fortuyn, Geert Wilders, Thierry Baudet) die het onheil op ons af zien komen in de vorm van immigranten, islamieten, Marokkanen, links, de elite, Europa, klimaatdenkers.

In een in NRC Handelsblad gepubliceerd artikel met de titel ‘Weten we nog wel hoe broos de orde is?’ beschrijft Financial Times-columnist Janan Ganesh hoe met de generatie die de laatste wereldoorlog nog heeft meegemaakt ook de redelijkheid en stabiliteit dreigen te verdwijnen. Ik, nog net vóór de Tweede Oorlog geboren, behoor dus tot een soort Laatsten der Mohikanen. Ik ben nog redelijk en stabiel.

Ik ben inderdaad niet zo'n doemdenker. Ik maak me wel enige zorgen, mer name over het feit dat doempredikers als Wilders en de Baudet samen ongeveer 35 zetels in de Tweede Kamer zouden krijgen. Wilders waarschuwt ons voor de miljoenen Afrikanen die tegen het einde van deze eeuw (over 80 jaar dus) massaal de Middellandse zullen oversteken, om hier te halen wat ze in Afrika niet (voldoende) hebben. In Amerika zien ze armen uit de Mexico en andere Midden-Amerikaanse landen op zich afkomend. Baudet houdt hardnekkig vol, dat de opwarming van de aarde echt niet zo veel te maken met onze uitstoot van CO2.

Tegenstanders van de EU zien typisch Nederlandse eigenheden verloren gaan. Denk aan Zwarte Piet, denk aan het vuurwerk. Een nipte meerderheid van de Britse bevolking heeft voor de Brexit gekozen, maar ja, de Britten keken al jaren met enig wantrouwen naar 'The Continent'. Over een paar weken zullen al die Britten (en met hen vastelanders die veel zaken met hen doen) tot de ontdekking komen, dat die vreselijke EU er ook voor gezorgd heeft dat allerlei goederen zonder enige papierwerk (en dus oponthoud) de grenzen konden passeren.

Er waren tijden dat buitenlanders (joden, Hugenoten) werden welkom geheten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben we hier zelfs gastvrij Belgen opgevangen. Amsterdam wordt overspoeld door buitenlanders, maar ja die komen niet onze huurwoningen inpikken en van onze Bijstandswet misbruik maken. Ze beleggen hun geld in woningen, waarvan de meeste Nederlanders de huur niet kunnen betalen. Zullen we die buitenlanders een gaan tegenhouden?