donderdag 4 mei 2017

REISADVIES

Wanneer je je vakantie wilt doorbrengen in een land buiten Europa, is het verstandig om na te gaan of het ministerie van Buitenlandse Zaken mogelijk een negatief reisadvies voor jouw vakantiebestemming heeft afgegeven.

Net als andere Europese landen is Nederland nogal eens de reisbestemming voor mensen buiten Europa.We staan er eigenlijk niet bij stil dat bijvoorbeeld de regering van de VS ook reisadviezen geeft. In de Volkskrant van 2 mei kon je lezen: De Amerikaanse overheid waarschuwt haar burgers opnieuw voor de dreiging van terreur in Europa. Het negatieve reisadvies geldt tot 1 september en volgt op de aanslagen in Frankrijk, Rusland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De Volkskrant sprak ook met Peter Tarlow, een Amerikaanse deskundige op het terrein van toerisme, terrorisme en misdaad. Tarlow, die onder meer heeft gewerkt voor Homeland Security en de FBI, vindt dat Europa te weinig doet om de negatieve beeldvorming te pareren en schreef daar over. Het nieuws over de Turkse rellen begin maart in Rotterdam haalde zelfs het lokale krantje in zijn woonplaats College Station in Texas. Geïllustreerd met de foto van een politiehond die zich in een Turks-Nederlandse demonstrant vastbijt. College Station heeft ongeveer evenveel inwoners als de gemeente Leidschendam-Voorburg, geen wereldstad dus. En zelfs daar lezen de mensen over een Nederlandse politiehond die rellende 'Turken' bijt. Ja, dan durf je niet meer naar Nederland of een ander Europees land. Dan blijf je liever in eigen land waar jaarlijks per 100.000 inwoners 5,27 mensen vermoord worden. In totaal zijn dat er meer dan 17.000. In Irak en Syrië worden minder mensen vermoord.

Dat incident met die rellende 'Turken' had weliswaar niets met terrorisme te maken, maar telt wel mee in de internationale beeldvorming over de veiligheid in Europa', zegt Peter Tarlow. Bij mijn weten zijn er in deze eeuw minder Europeanen omgekomen als gevolg van terrorisme, dan er in één jaar vermoord worden in de VS. Als ik een 'law abiding citizen' van de VS was, zou ik niet alleen naar Europa gaan voor vakantie, ik zou me er blijvend vestigen.