vrijdag 10 juli 2009

Negationisme

Weer een woord dat ik nog niet kende: negationisme. Ik hoef me voor dat gebrek aan kennis niet te schamen, want het woord komt in het Groene Boekje (nog) niet voor. Het is dus redelijk nieuw. Negationisme is, lees ik in Trouw: het in het openbaar ontkennen van genocide met als doel mensen te beledigen. De ChristenUnie gaat een initiatief-wetsvoorstel indienen waarin negationisme expliciet strafbaar wordt gesteld met een maximale straf van één jaar gevangenis. De ChristenUnie rekent tot genocide:
1. de uitroeiing van Armeniërs door de Turken;
2. de uitroeiing van Joden, sinti en homo's tijdens de Tweede Wereldoorlog;
3. de uitroeiing van Cambodjanen door de Rode Khmer;
4. de uitroeiing van Tutsi's in Rwanda;
5. de uitroeiing van moslims in Bosnië;
6. de uitroeiing van diverse etnische groepen in Darfur.

Tot vrij recent hadden we het bij ontkennen van genocide vrijwel alleen over de uitroeiing van de Joden: de Holocaustontkenning, die met name door antisemieten wordt bedreven. Het uitroeien van de Armeniërs werd weer actueel in het kader van de eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Turkije ontkent bij hoog en laag dat het genocide betrof. De overige genoemde gevallen van genocide worden eigenlijk alleen ontkend door degenen die er verantwoordelijk voor waren.

Eerlijk gezegd begrijp ik het voorstel van de ChristenUnie niet goed. Het lijkt me vrij theoretisch dat ooit iemand terecht zal staan voor het beledigen van Cambodjanen door in het openbaar de wandaden van de Rode Khmer te ontkennen. Het lijkt me even onwaarschijnlijk dat iemand Tutsi's wil beledigen door het in het openbaar ontkennen van de genocide in Rwanda. Relevant zijn in feite alleen de Holocaust en de Armeense genocide, ook wel 'de kleine holocaust' genoemd. In het artikel in Trouw wordt er op gewezen dat in het verleden op basis van de huidige bepalingen in het Wetboek van Strafrecht al ontkenners zijn veroordeeld: de Raad van State ziet weinig 'toegevoegde waarde' aan deze uitbreiding van de wet. Het lijkt me ook geen sinecure vast te stellen dat een Nederlander van Turkse afkomst die de Armeens genocide ontkent dit doet om de Armenen, of wie dan ook, te beledigen. Het lijkt me veel eerder een poging het Turkse verleden schoon te wassen.

Overigens ben ik van mening dat het hebben en het in het openbaar uitdragen van meningen, hoe verwerpelijk ook, niet strafbaar moet zijn.