dinsdag 1 augustus 2017

ZOMERGASTEN

In de Volkskrant las ik: De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was zondag een dienstbare Zomergast. Na het prachtige laatste half uur zal menig kijker met vochtige ogen naar bed zijn gegaan.

Ik heb het programma ook gezien. Ik ging niet met vochtige ogen naar bed. Dat doe ik niet zo gauw. Dat laatste half uur ging grotendeels over Abdelhak 'Appie' Nouri, die talentvolle jonge Ajaxvoetballer, wiens talent zeer waarschijnlijk niet tot bloei zal komen. Wat Van der Laan vooral mooi vond was de verbroedering die had plaatsgevonden tussen de harde kern van Ajaxsupporters  (de F-side) en Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond.

Ik ben gek op verbroedering, maar hoe lang gaat deze verbroedering duren? Hoeveel mensen buiten de familie- en vriendenkring van Appie dachten vóór deze uitzending van Zomergasten (zeg maar de afgelopen twee weken) nog vaak aan hem? Kregen ze toen ook vochtige ogen?

Diverse kranten schreven in lovende bewoordingen over het optreden van Van der Laan in Zomergasten. Jinek kon er ook niet omheen. Op diverse plaatsen werd op groot scherm naar de uitzending gekeken. Als Van der Laan over zijn ziekte praat, slaan sommige cafébezoekers een hand voor hun mond. Hadden ze nog nooit van kanker gehoord, of wisten ze nog niet dat Van der Laan lijdt aan uitgezaaide longkanker?  Was er wel zoveel ophef over de uitzending gemaakt als Van der Laan niet aan kanker had geleden? Waarom lijkt kanker bij BN'ers altijd zo veel erger dan bij onbekende Nederlanders, zoals een partner of vriend(in)?