zaterdag 22 augustus 2015

RIJTJE

In Het PAROOL kwam ik dit rijtje tegen: John F. Kennedy, Nelson Mandela, Martin Luther King, Bob Haarms. Mijn eerste reactie was: wie hoort er in dit rijtje niet thuis? Ik vind dat Kennedy al nauwelijks kan tippen aan Nelson Mandela en Matin Luther King, maar oké, veel mensen vinden hem een groot man. (Voor een wat genuanceerder beeld raad ik aan 'The Dark Side of Camelot' van Seymour M. Hersh.)

'Wie is Bob Haarms?,' vraagt een leerlinge van het IJburgcollege dat meedoet aan de voetbalclinic. Goeie vraag, maar een die je niet verwacht als hij in hete rijtje met die andere illustere namen zou thuishoren, namen die op wereldschaal bekend zijn.

Er is net een laan op IJburg naar Bob Haarms genoemd. IJburg is een Amsterdamse wijk en op die schaal moet je Bob Haarms bekijken. Hij was vele jaren speler, assistent-trainer en scout bij Ajax en kreeg bij die club en zijn aanhangers de status van icoon. Uiteraard was hij belangrijk voor zijn zoon, Bob Haarms Jr. Voor de zoon van de in 2009 overleden oud-voetballer, (assistent)trainer en scout van Ajax staat zijn vader qua betekenis in een rijtje met grote namen. (...) Mijn vader heeft gedurende zestig jaar bij de club alles meegemaakt. Hij is ondanks aanbiedingen van andere clubs de Amsterdammers altijd trouw gebleven. Bob Haarms is Ajax.'

Dat een zoon zijn vader hoog heeft zitten kan ik me nog wel voorstellen, maar mogen andere Amsterdammers gewoon blijven doen?