dinsdag 25 juli 2017

MISVERSTAND

Elk jaar is het weer de breinbreker: welke boeken gaan mee op vakantie? En zijn alle boeken geschikt voor alle soorten vakantie? Een paar tips. Dat las ik in Het PAROOL.

Hier en daar bestaat nog het misverstand, dat je op vakantie makkelijke, luchtige of spannende boeken moet meenemen. Ik heb dat altijd grote onzin gevonden. Ik zie me nog in mijn HBS-tijd met mijn rug tegen een boom op de Veluwe 'De Gedaanteerwisseling' (uit de bundel 'Een hongerkunstenaar en andere verhalen' van Franz Kafka) lezen. Het begon al mooi: "Toen Gregor Samsa op een morgen uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat hij in zijn bed in een monsterachtig ongedierte was veranderd."

Tijdens de meeste van mijn vakanties had ik sowieso al niet zo veel keus wat betreft het meenemen van boeken. Mijn rugzak was al zwaar genoeg en ik moest geen boek meenemen dat ik al na enkele dagen uit had. Meer dan één boek was helemaal niet bespreekbaar. Ik nam dus altijd één non-fictionboek mee, bijvoorbeeld 'Selected writings in sociology and social philosophy' van Karl Marx. Smullen!

De tips die Het PAROOL geeft hebben niet allemaal betrekking op 'makkelijke' boeken. Zo wordt o.a. 'Een klein leven' van Hanya Yanagihara genoemd, waarover ik hier schreef.

Tegenwoordig kan het meenemen van boeken geen probleem meer zijn van gewicht en volume. Dankzij de e-reader neem ik tegenwoordig overal meer boeken mee naar toe dan, vermoed ik, de meeste Nederlanders in hun boekenkast hebben.

Die e-reader had er moeten zijn toen ik nog door de bergen liep.