woensdag 20 mei 2009

Ingewijden

Diverse kranten besteedden gisteren aandacht aan de voormalig Argentijnse Gabriela Gaastra-Levin. Gabriela heeft namelijk een hoogstpersoonlijke kijk op het gebeurde in Apeldoorn op Koninginnedag. Dit zegt zij volgens Trouw over de slachtoffers: Zij hebben zich 'op zielsniveau beschikbaar gesteld' en 'met hun Zijn' de koninklijke familie voor groot onheil behoed. (...) De aanslag in Apeldoorn was volgens Gabriela in feite een collectief inwijdingsritueel waardoor het 'Christusbewustzijn' kan doorbreken, beweert ze. De slachtoffers, die volgens haar voor hun lijden hebben gekozen, noemt zij 'ware Ridders in de Orde van Oranje-Nassau'. Dit zou haar zijn geopenbaard door Jezus, zijn moeder Maria en Maria Magdalena. (Onderstreping toegevoegd.) In deze lijn doorredenerend moet je haast concluderen dat de 3000 slachtoffers van 9/11 ook voor hun dood gekozen hebben.

Het Reformatorisch Dagblad meldde: De plaats van het drama, het kruispunt bij De Naald, is volgens Gaastra een bijzondere. "Daar lopen leylijnen: banen die positieve energie over de aarde vervoeren." Je hebt wel een wichelroede nodig om die lijnen te ontdekken.

Gabriela en haar echtgenoot Reint hebben ook een website. Daar haal ik het volgende citaat vandaan over de rol van de dader en wat Maria Magdalena, Jezus en Maria daarover op 2 mei aan Gabriela hebben geopenbaard: "De persoon in de rol van de dader heeft, hoe ongewenst zijn gedrag vanuit menselijke optiek bezien ook is geweest, vanuit het spirituele ook een bijdrage geleverd aan het ontwaken van het Christusbewustzijn van het Nederlandse volk en van het Koningshuis en heeft zo ook hun onderlinge relatie verstevigd." Zo beschouwd heeft Osama bin Laden ook een nuttige rol gespeeld. Gooi de deuren van de tbs-klinieken wijd open en over een tijdje zijn we als volk compleet verenigd: één volk onder Beatrix, Jezus, Maria en Marie Magdalena. En natuurlijk Gabriela om ons alles uit te leggen.

Gabriela heeft al sinds haar tiende een goed contact met Maria Magdalena. Samen met Reint heeft zij een boek geproduceerd onder de titel 'De Magdalena Code'. (Waar doet me dat nou aan denken?) Daarin staat niets nieuws. Anderen zijn haar voorgegaan in de mening dat de vrouwelijke rol van Maria Magdalena eeuwen lang door de door mannen beheerste kerk is ondergeschoffeld, incl. het door haar geschreven evangelie. Die kerk duidde haar aan als hoer, hoewel ze in feite de vrouw van Jezus was, met wie zij vier kinderen kreeg.

Volgens haar eigen website studeerde Gabriela "medicijnen met de specialisatie psychiatrie en psychotherapie aan de Universiteit van Buenos Aires. Na haar studie begon zij in 1986 een eigen praktijk als antroposofisch arts en psychotherapeute in de Argentijnse hoofdstad. Op dertigjarige leeftijd vertrok zij, na een periode van een half jaar in India, naar Nederland waar zij zich in 1990 vestigde. Ze bekwaamde zich in Chinese geneeskunde, reiki en de Indische geneeswijze Ayurveda. Zij heeft een praktijk als Ayurvedisch arts en psychotherapeute."

Het is ieders goede recht te geloven en/of te beweren dat zhij openbaringen ontvangt van Jezus, zijn moeder Maria en Maria Magdalena. Het is ook ieders goede recht die beweringen te geloven. Het kan ertoe leiden dat je denkt dat 'The Da Vinci Code' op feiten berust. De website van Gabriela en Reint refereert expliciet aan deze thriller. Maria Magdalena herself heeft aan Gabriela geopenbaard: "De auteur speelt op een meesterlijke manier met het verlangen dat elk mens heeft naar het helen van het vrouwelijke. Alle voorvallen uit het boek en de verhaallijn vormen een metafoor voor alle situaties en processen die mensen op Aarde creëren om in contact te komen met hun vrouwelijkheid." Een ontzettende boerenlul als ik is helemaal niet op zoek naar zijn vrouwelijkheid. Ook niet naar zijn mannelijkheid trouwens.

OK, denk je dan, weer zo'n lijp medium met rare ideeën. Maar dit ligt toch wat anders, volgens Trouw: Een aantal grote zorgverzekeraars erkent de esoterische nascholingscursussen van spiritueel medium Gabriela Gaastra. (...) Gaastra wordt als nascholer erkend door de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). CZ, Aegon, Achmea, Menzis en Ohra vergoeden de praktijken van de personen die zich 'esoterisch' laten nascholen door Gabriela.

'Esoterie' wordt door Van Dale Online omschreven als "het occulte, wat slechts door ingewijden doorgrond kan worden". Dat de VNT in het gedaas van Gabriela trapt kan ik me nog voorstellen, maar naar mijn mening is het godgeklaagd dat zorgverzekeraars de door jou en mij opgebrachte centen gebruiken voor praktijken die op het occulte gebaseerd zijn. Of moet ik aannemen dat die zorgverzekeraars mensen in dienst hebben die 'ingewijd' zijn en dus die praktijken kunnen doorgronden en op hun (geneeskundige) waarde kunnen schatten? Menzis vindt dat het hen niet aangaat wat Gabriela biedt. CZ is tenminste nog bereid de beweringen van Gabriela over de slachtoffers van Koninginnedag "smakeloos" te noemen.

Een Apeldoornse dominee gaf in Netwerk gisteren de juiste kwalificatie: "Volstrekte nonsens."

PS
In Netwerk bleek gisteravond ook dat grote bedrijven als KPN en overheidsinstellingen als het RIVM en de Raad voor Kinderbescherming gebruik maken van astrologen. Voor 1500 euro krijg je een bedrijfshoroscoop. Voor een paar euro krijg je hetzelfde inzicht van een kruidenvrouwtje. Mijn advies is geheel gratis: gebruik je verstand.
x