donderdag 5 november 2009

Zuipen

Het is al weer een tijdje geleden dat ik voor het laatst op een terrasje zat. Sinds het rookverbod heeft dat terraszitten een extra dimensie gekregen. Ik ben geen uitgesproken kroegtijger, maar sinds dat rookverbod kom ik, als ik in mijn eentje uitga, toch minder in kroegen dan voorheen, omdat ik als oude nicotineverslaafde nu eenmaal graag een rokertje bij mijn biertje gebruik. Ik moet dus weer zo'n half jaar wachten.

Dat rookverbod heeft als achtergrond dat de overheid het tot haar taak rekent de gezondheid van haar onderdanen te beschermen. OK, daar kan ik me nog van alles bij voorstellen, want ik weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Ik heb geen zin om het nog weer eens na te zoeken, maar als je meeroken, alcohol- en drugsgebruik vergelijkt, levert volgens mij alcohol de meeste slachtoffers op. De overheid doet daar wel iets aan, bijvoorbeeld door een leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol, maar je hoeft niet zo'n vreselijk slimme jongere te zijn, om toch aan je drank te komen.

Intussen zijn termen als 'comazuipen' en 'indrinken' gemeengoed geworden. Het is geen ongewoon verschijnsel meer dat jongeren al aan hun alcoholtax zitten voordat ze echt uitgaan. Natuurlijk maakt de overheid zich daar ook zorgen over, maar wat doet ze daar aan? O, zeker, ze licht voor, maar verder?

Een ander verschijnsel is de zogenaamde 'zuipkeet'. Je ziet ze, geloof ik, voornamelijk op het platteland: ongebruikte schuren, caravans en zo. Jongeren kunnen zich daar met zelf ingeslagen drank klem zuipen en/of indrinken. De horeca-uitbaters zijn daar niet gelukkig mee, want die zien liever dat zij de in grote hoeveelheden gebruikte drank leveren. Een horeca-uitbater in Dinxperlo, of all places, heeft daar wat op gevonden, las ik in Trouw. Het 'Feestkasteel' aldaar, voorheen de 'Achterhoek Arena', laat op zijn parkeerterrein zuipketen toe. De jongere die nog net niet in coma is, kan dan bij wijze van spreken nog kruipend het 'Feestkasteel' bereiken. Op veel plaatsen worden die zuipketen gedoogd. Als goed liberaal ben ik helemaal vóór gedogen. Wie zich vol wil laden met nicotine, alcohol of heroïne gaat zijn/haar gang maar. Als ouders niet op prijs stellen dat hun kinderen dat doen, moeten zij, zo nodig, maar professionele hulp inschakelen bij hun opvoedingstaken. Maar ik wil zo langzamerhand wel eens weten waarom het zuipen in keten gedoogd wordt, maar het niet aan uitbaters en klanten kan worden overgelaten of er in een horecagelegenheid al of niet gerookt wordt. Al diverse malen heb ik, wandelend door de stad, een wel heel merkwaardig uitvloeisel van dat rookverbod gezien: dan passeerde ik een horecagelegenheid waar een werknemer van die gelegenheid voor de deur stond te roken, omdat ik binnen zijn gezondheid niet in gevaar mag brengen. Het moet toch niet gekker worden.
x