donderdag 22 september 2016

APPEN


Je zou het waarschijnlijk niet direct zeggen, maar dit is een kerk, om precies te zijn de Amstelkerk. Het is een houten gebouw dat eind 17e eeuw gebouwd werd als een voorlopige voorziening, maar van een stenen kerk op die plaats is nooit iets gekomen. De kerk staat er dus nog steeds, op het Amstelveld, een mooi plein tussen Kerkstraat en Prinsengracht. (Als je de Kerkstraat verder uitloopt, een kleine 400 m, in oostelijke richting, kom je uit bij de Magere Brug.)

De Amstelkerk wordt tegenwoordig vooral gebrukt voor culturele gebeurtenissen, zoals concerten en tentoonstellingen. Het PAROOL  beschrijft een tentoonstelling die er momenteel te zien is.

Het lijkt erop als of je hier een moskee met biddende mannen ziet, maar dit zegt Het PAROOL:

Leger van appende tuinkabouters in de Amstelkerk

Het kunstwerk, 'Sorry you were saying?' van Nederlander Bram Ellens (38), die liever onder zijn artiestennaam Edward Bernsteyn gaat, beeldt de individualisering en de groeiende apathie van mensen door de mobiele telefoon uit. De kunstenaar zegt o.a. dat een begrafenis de ultieme setting is om dit probleem uit te beelden. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat op een derde van de begrafenissen selfies worden gemaakt. Lijkt me leuk, bij een begrafenis of crematie nog even gauw een foto maken van jezelf met de kist.

In ieder geval zijn die tweeduizend tuinkabouters een aardige illustratie van de al lang durende gekte rond mobiele telefooms.