maandag 28 februari 2011

Geboorteplaats

De Waddeneilanden zijn allemaal zelfstandige gemeenten. De 'vaste' bewoners van die eilanden voelen een zekere, misschien wel veel, verbondenheid met die eilanden en daar kan ik me iets bij voorstellen: ik heb dat met Amsterdam. Ik kan ook nog eens naar waarheid zeggen dat ik in Amsterdam geboren ben en in bepaalde situaties moet ik dat zelfs zeggen. Helaas moeten nogal wat jongere Waddeneilandbewoners in voorkomend geval zeggen dat ze in Leeuwarden zijn geboren. En ze hebben niks met Leeuwarden.

Bij sommige mensen gaat de emotionele verbondenheid zo ver dat ze, in tegenstelling tot de keiharde feiten, willen kunnen zeggen dat ze in gemeente X geboren zijn, hoewel dat heuglijke feit in  gemeente Y plaatsvond. Fracties in de Tweede Kamer en ook minister Piet Hein Donner zijn bereid deze ontkenning van de waarheid te legaliseren. Je kunt dan de woonplaats van de moeder als geboorteplaats opgeven.

Zoals wel vaker gebeurt, gaat onze overheid weer niet ver genoeg. Zo schijnen er geboren Amsterdammers te zijn die naar Almere verhuisd zijn en daar met geen stok meer zijn weg te krijgen. Diep in hun hart zouden ze daar zelfs graag geboren zijn. Gun die mensen hun kans die wens, al is het maar op papier of in een computerbestand, te realiseren. Ik zal Amsterdam niet verlaten, maar het lijkt me te gek om als geboorteplaats Llanddewi Ystradenni op mijn identiteitskaart of paspoort te hebben staan. Kan dat in één moeite door geregeld worden?
x