vrijdag 28 oktober 2011

Duurzaam

Solidaridad krijgt van het kabinet 30 miljoen euro extra om eerlijke handel en duurzame productie verder te ontwikkelen. Zo zullen samen met bedrijven normen worden opgesteld voor duurzaam vlees. Dat las ik in Trouw. Uiteraard begrijp ik best wat er bedoeld wordt, maar ik trek toch mijn taalkundige wenkbrauwen op bij de term "duurzaam vlees". Immers het verantwoorde vlees dat ik aanschaf is bepaald niet duurzaam. Na twee dagen is het allemaal verdwenen, tegelijk met allerlei minder verantwoorde levens- en genotmiddelen.

Waar gaat het hier in feite om? Om een duurzame aarde. De productie van vlees, door het kweken van dieren, wordt algemeen gezien  als een van de belangrijkste oorzaken van opwarming van het klimaat. Voor koeien heb je weilanden nodig en daarvoor worden complete bossen  gekapt, wat de capaciteit voor de verwerking van kooldioxide vermindert. Voor het klimaat zou het het beste zijn als we allemaal vegetariërs zouden worden, maar eerlijk gezegd ben ik (ook) nog niet zo ver. Een andere methode zou zijn de omvang van de wereldbevolking aan te passen, aan de mogelijkheden die de aarde, de natuurlijke plantengroei en het natuurlijke aantal dieren bieden. We moeten als het ware weer terug naar de beginsituatie van het jagen en verzamelen: alleen datgene eten wat van nature voorkomt en de voedselvoorziening niet tot een industrie maken. Gisteren las ik weer eens een Allerhande door waarin AH reclame maakt voor tonijn en kabeljauw die met een hengel gevangen zijn. We zouden, vermoed ik, al heel wat minder vlees eten, waarschijnlijk in het algemeen minder, als we fast food ketens zouden afschaffen. Gewoon 's ochtends thuis verantwoord ontbijten, je eigen bammetje meenemen voor de lunch en even wat meer nadenken over de samenstelling van de avondmaaltijd. Waarom worden aan melk, die van nature best lekker is als niet alle vet eruit gehaald wordt, kunstmatig allerlei smaakjes toegevoegd?

We weten allang wat we fout doen, maar nu gaat er nog eens dertig miljoen naar Solidaridad die in overleg met o.a. MacDonald normen moet gaan opstellen voor verantwoorde voedselproductie. Als die normen er eenmaal zijn en Mac Donald ze ook nog eens gaat naleven en de diverse overheden dat ook nog eens gaan controleren en handhaven, blijven we, vrees ik, nog steeds te veel eten, want we willen MacDonald niet om zeep helpen. We willen alleen een goed gevoel overhouden aan het eten van 'duurzame' Big Mac. Gooi er een extra plakje tomaat en een toefje ijsbergsla bij en het wordt nog 'gezond' ook.
x