vrijdag 19 juni 2009

Lastenverdeling

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA is met een voorstel gekomen: de vlaktaks. Dat is een uniform belastingtarief van 33,25% voor alle inkomens. Alleen voor de allerhoogste inkomens zou er nog een extra heffing bijkomen. Voor de werknemers is meteen duidelijk wat ze overhouden. Voor de werkgevers wordt het een stuk makkelijker en ook de Belastingdienst heeft minder rompslomp. Het levert 16 miljard minder inkomsten voor het Rijk op. Die wordt gecompenseerd door verhoging van de btw-tarieven met 1, resp. 3 procent.

Het grootste deel van mijn leven heb ik financieel gezien aan 'de goede kant' gezeten. Om de een of andere reden behoor ik ook tot degenen die zich bij nieuwe belastingmaatregelen altijd afvragen: wat betekent dit voor de mensen met de laagste inkomen? In het Nederlands Dagblad zegt de directeur van het Wetenschappelijk Instituut: Aan de onderkant gaan de inkomens er in principe niet op achteruit. (Onderstreping toegevoegd.)

Een lezer van Elsevier reageert als volgt: Ben bang,dat de partijen van de zwaarste lasten op de sterkste schouders,dit initiatief wel in de grond zullen boren. Ik ben een van die linkse mensen die inderdaad zo denken over lasten en schouders. Er is een belastingsoort die al jaren voor iedereen gelijk is: de btw. Dat betekent volgens mijn simpele redenering dat mensen met lage inkomens relatief (als percentage van het inkomen) meer btw betalen dan mensen met hogere inkomens. Dat geldt voor de dagelijkse boodschappen en voor de aanschaf van allerlei goederen en diensten die als normale, dus niet-luxe, zaken (bijvoorbeeld prijzen van het openbaar vervoer) beschouwd worden. Verhoging van de btw-tarieven zal de lagere inkomens, de zwakste schouders, dus harder treffen dan de hogere inkomens.

Het CDA-plan voorziet erin dat werkelijke achteruitgang bij de lagere inkomens gecompenseerd wordt door heffingskortingen en toeslagen. Dat leidt dus tot regeltjes, formulieren, controles, kortom: meer rompslomp, meer bureaucratie, meer ambtenaren. Er zal dus niet zo veel veranderen. Alleen de mensen met de laagste inkomens zullen weer iets minder te besteden hebben. Het komt van een christelijke, sociaal voelende partij, dus het zal wel goed zitten.
x