dinsdag 27 september 2016

NOSTALGIE

Vorige week woedde in de Spaarndammerbuurt het Unseen Festival over hedendaagse fotografie. Het PAROOL  schreef o.a. dit: In het nieuwe gedeelte van Het Schip (dat is een museum dat onderdeel uitmaakt van een complex geheel in de stijl van de Amsterdamse school) staat een tentoonstelling die is samengesteld door Anton Corbijn. Touched - Craftsmanship in Photography toont werk van twaalf internationale fotografen die een beeld geven van hoe kunstenaars gebruik maken van ambachtelijke fotografische processen of afdrukken: een stroming die is ontstaan als tegenhanger van digitale technologie.

Ik herinner me nog goed dat toen inmiddels 'iedereen' was overgestapt van de LP naar de CD een aantal mensen ineens weer vreselijk enthousiast ging doen over dat geweldige geluid dat de LP voortbracht. Nu 'iedereen' digitale foto's maakt zijn er weer mensen die terug gaan naar het filmrolletje en de donkere kamer. Dan krijg je pas echt mooie foto's!

Volgens mij is het allemaal gewoon pure nostalgie. Dat mag natuurlijk, maar hoe ver moet je daar in gaan? Ik heb in mijn jeugd nog een paar keer met een stoomtrein gereisd. Ik vond het altijd zeer indrukwekkend zo'n stoomlocomotief het station te zien binnenrijden. De daarna komende diesels en elektrische treinen waren lang zo mooi niet, maar ik hoef de stoomtrein niet terug. De trekschuit en de paardentram zijn ecologisch zeet verantwoord, maar wie wil er nog mee reizen? Mijn horloge wordt het komende weekend vanuit Frankfurt radiograisch aangepast aan de wintertijd. Een zandloper hoef je en kun je niet aanpassen aan de wintertijd. Die ziet er best fraai uit, maar echt handig is die niet. Ik houd het bij mijn horloge.