woensdag 13 oktober 2010

Aanmelding

Het afgelopen weekend heeft Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner zich als lid aangemeld bij het CDA. Marlies? Ja, en? Nou, Marlies wordt staatssecretaris in het kabinet-Rutte/Verhagen. Dan schijn je op z'n minst lid te moeten zijn van een partij die deel uitmaakt van de coalitie. In dit geval kon ze maar kiezen uit twee partijen. Ik vraag me dan of hoe weloverwogen die keuze was. Waren alle VVD-plekken al bezet en moest ze dus wel lid worden van het CDA? Of had ze altijd al iets met christen-democratische politiek?

Marlies gaat bij Volksgezondheid o.a. ouderenzorg doen. Dat is niet vreemd, want ze is arts en specialist ouderengeneeskunde. Volgens de Volkskrant ziet ze haar nieuwe baan als een 'roeping'. In rooms-katholieke kring noemen ze zoiets een 'late roeping', geloof ik. Maar hoe lang houdt ze het vol? In de politiek was ze tot voor zeer kort volmaakt onbekend. Hoe bekend is zij met de politiek? Dat is andere koek dan als arts in de thuiszorg werken.
x

First lady

Zeg Bill Clinton en je brein schetst Hillary er gratis bij. Zeg Kennedy en Jacky staat op je netvlies. Zeg Gorbatsjov en je ziet Raisa voor je staan of Nancy bij Reagan. Zeg de Irak-toespraak van Obama en je ziet de foto van Michelle en de kinderen op de achtergrond gedrapeerd. Briljante marketing. Dit is een citaat uit de column van Victoria Koblenko in Trouw van gisteren. De titel boven de column was: Hoe sterk staat Rutte zonder een first lady?

Volkomen terecht stelt Koblenko dat het volmaakt onbelangrijk is of Rutte al of geen vrouw (of andersoortige partner) heeft en evenmin of hij hetero-, homo- of aseksueel is. Ik vraag me dan wel af: waarom begint ze er dan over? Het is mij tot nu toe niet opgevallen dat daaraan door de serieuze media aandacht is geschonken. Dus waarom zou je daar dan een column aan wijden?

Aan partners van ministers, Kamerleden, burgemeesters en andere 'hoogwaardigheidsbekleders' wordt in de Nederlandse media hoe dan ook nauwelijks aandacht besteed. Ik moet al heel erg mijn best doen om me te herinneren wat de voornamen waren/zijn van de vrouwen van Nederlandse premiers en kom niet verder dan Liesbeth (den Uyl) en Bianca (Balkenende). Elders in Europa komen 'vrouwen van' in het nieuws omdat omdat er iets niet-politieks aan de hand is: mevrouw Berlusconi omdat haar man nog wel eens buiten de pot piest en mevrouw Sarkozy, omdat ze voor haar huwelijk een bekend fotomodel was en een naaktfoto van haar op een veiling in New York 58.000 euro opbracht. O la la!

'First lady' is in feite een typisch Amerikaans begrip. Het dient voornamelijk pr-doeleinden. Moeten wij dit nu ook al weer van de Amerikanen overnemen? Weet iemand wie Robert Oey is? (De partner van Femke Halsema.) Wikipedia vermeldt geen bijzonderheden over meneer Schultz van Haegen, de echtgenoot van Melanie Schultz van Haegen - Maas Geesteranus (onze nieuwe minister van Infrastructuur etc.). En wie kan het wat schelen?

Voor degenen die hier graag een 'First lady' willen hebben: die hebben we al bijna 120 jaar. We noemen haar koningin.
x