maandag 13 april 2009

Verandering

President Obama beloofde 'change'. Hij besloot de beruchte gevangenis in Guantanamo Bay te sluiten. Prachtig! Maar veranderingen worden niet altijd even consequent doorgevoerd. Amerika vecht nog steeds zijn 'war on terrorism', vooral in Afghanistan. Daar worden gevangenen gemaakt, die van terrorisme worden verdacht. Zij worden gevangen gehouden op de (Amerikaanse) luchtmachtbasis in Baghram, zo'n honderd kilometer ten noorden van Kabul.

Een aantal gevangenen in Baghram heeft voor een Amerikaanse rechtbank bepleit dat zij, net als de gevangen in Guantanamo Bay, hun gevangenschap mogen betwisten voor een Amerikaanse burgerlijke rechtbank. De rechtbank gaf ze gelijk. Dus president Obama was het daarmee eens? Niet dus. De Amerikaanse regering gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep. Net als Bush wil Obama van terrorisme verdachte personen voor onbepaalde tijd kunnen gevangenhouden zonder juridisch toezicht.

Tina Foster, directeur van 'International Justice Network", dat de gevangenen vertegenwoordigde, zei er dit van (ik citeer de website "Think Progress'): President Obama has taken on the defense of one of the Bush administration’s unlawful policies founded on nothing more than the idea that might makes right. (Onderstreping toegevoegd.)


Ik heb het hier al eerder geschreven: "Wat je ook van Obama kunt zeggen, hij is in de eerste plaats een Amerikaan". Als het beter uitkomt verdachten die mogelijk een gevaar voor Amerika zouden kunnen vormen incommunicado te houden, dan doe je dat gewoon. Dan ga je de politiek van je voorganger niet veranderen.