zaterdag 13 februari 2016

TENTOONSTELLING

Vanaf vandaag kun je  de tentoonstelling van werken van Jeroen Bosch bezoeken. Dat is absoluut de moeite waard, maar ik zal de moeite niet nemen. Op 20 augustus 2010 schreef het Brabants Dagblad: Ongeveer 267.000 nieuwsgierigen bezochten in 1967 de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum.(...) Van veel werken die tijdens de expositie als originele Jeroen Bosch zijn gepresenteerd is bij nader onderzoek jammer genoeg gebleken dat ze niet van de meester zelf afkomstig zijn. In totaal zijn er zes originele werken te zien geweest. Het is maar de vraag of dat de organisatie van het herdenkingsjaar 2016 gaat lukken: musea zijn tegenwoordig niet meer zo happig om hun werk uit te lenen.

Onder die "267.000 nieuwsgierigen" waren ook Boukje en ik, maar van de tentoongestelde werken hebben we nauwelijks iets gezien, vanwege de gigantische drukte. Die drukte zal er, mag je aannemen, nu ook zijn, zeker nu de organisatie er kennelijk wel in geslaagd is originle werken van Bosch in huis te halen.

Ik kan me voorstellen dat, gezien de verwachte drukte, het niet mogelijk zal zijn de tentoonstelling vanuit een scootmobiel te bekijken. Wellicht wel vanuit een rolstoel, maar daarin zittend zou ik nog minder zien dan destijds staand. Via YouTube kon ik toch wat van Bosch' bijzondere werk bekijken.