zondag 5 april 2015

FAILLIET

In Trouw las ik een artikel van Stijn Fens onder de kop: Het Paasfeest in Nederland is failliet.

Net als banken in moeilijkheden door de overheid geholpen kunnen worden, zou er een opkoopregeling voor failliete feestdagen moeten komen. De regering stelt een strak regime in. Op paaszaterdag zijn alle winkels voortaan dicht, er wordt niet gesport, treinen en bussen rijden na acht uur 's avonds niet meer. Het land valt stil en verandert in een grote graftombe. Is het Fens nooit opgevallen dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet in (een) God gelooft? Die mensen hebben geen flauw idee wat de betekenis van Pasen is. Die weten alleen dat ze een extra lang weekend hebben om naar de camping of de meubelboulevard te gaan. De supermarkten hebben er de afgelopen weken ingeramd dat we op zijn minst feestelijk moeten ontbijten. Fens stelt de vraag: Wist u trouwens dat de website van deze supermarktketen meer dan vijfhonderd paasrecepten bevat? Ik dacht dat we ons alleen tijdens de Kerstdagen moesten uitsloven bij het bereiden van maaltijden.

Over vijftig dagen is het Pinksteren. Bij mijn weten heeft de commercie daar nog niets bij bedacht. Dat Christelijke feest heeft iets te maken met de Heilige Geest. Misschien kunnen spirituele organisaties daar iets bij bedenken.

We houden het wel droog vandaag, geloof ik, maar echt lekker weer wordt het nu ook weer niet. Ik weet niet wat jullie doen, maar ik houd het vandaag bij lezen met op de achtergrond de Ronde van Vlaanderen.