dinsdag 3 april 2012

Waarschuwing

Wat moet je doen als je plotseling de sirenes bij jou in de buurt hoort gaan? Zorgen dat je binnen zit achter gesloten ramen en deuren en naar de radio luisteren. Dan hoor je wat er aan de hand is en wat de diverse overheidsdiensten gaan doen om mogelijke gevaren te bestrijden. Dat hoeft natuurlijk niet als de sirenes lawaai maken op de eerste maandag van de maand om twaalf uur. Dan wordt gekeken of die sirenes het nog wel doen.

Wat lees ik nou in Trouw? In delen van Venlo hebben vanochtend (gisterochtend dus) de sirenes te vroeg geloeid. Dat gebeurde al rond tien uur, twee uur te vroeg dus, maakte de brandweer bekend. Ik mis wat in dat bericht. Er wordt niet vermeld wat de burgers in die delen van Venlo gedaan hebben toen die sirenes op een ongebruikelijk tijdstip begonnen te loeien. Dachten ze dat hun klokken en horloges twee uur achter liepen? Werd via de regionale radio, waarop ze natuurlijk direct afstemden, snel meegedeeld dat er niets aan de hand was? Ik vrees dat het wat anders ligt.

Volgens mij werkt het systeem niet. Als iemand zo'n sirene hoort, speurt zhij de directe omgeving af en merkt niet bijzonders op. Het zal dus wel om een andere buurt gaan. Toch nog maar eerst even de boodschappen doen. Of je was toch al op weg naar een naburige plaats. Met ons allen zijn we er gewoon niet op bedacht dat er wel eens iets ergs zou kunnen gebeuren. We gaan pas echt tot actie over als een politie- of brandweerman persoonlijk bij ons aanbelt om te vertellen wat we precies moeten doen.

En als ik nou een terrorist was, die een gevaarlijk gas wilde verspreiden, zou ik dat op de eerste maandag van de maand kort voor twaalf uur doen. Dan weet ik immers zeker dat niemand reageert op die sirenes.
x