dinsdag 28 oktober 2014

Toerisme

Sinds het Muiderslot in de internationale werving Amsterdam Castle heet, is het bezoekersaantal verdubbeld. Zandvoort heet op de plattegronden tegenwoordig Amsterdam Beach. Aldus de Volkskrant. Leg een relatie met 'Amsterdam' en de toeristen stromen toe. De plannenmakers en de bestuurders en in inwoners van stadsdeel Centrum vinden dit prima, want al die toeristen moeten vooral ergens anders heen gaan, dan naar het steeds drukker en voller wordende centrum.

De beste beslissing die mijn ouders ooit genomen hebben was verhuizen van Meppel naar Amsterdam. Hun zeven kinderen, waarvan ik de derde was, zijn in Amsterdam geboren. Ik mag mij dus 'een geboren Amsterdammer' noemen. Ik ben de enige van de zeven die nog in Amsterdam woont. Ik moet daarbij wel zeggen dat een jongere broer en oudere zus overleden zijn. Zij zouden naar alle waarschijnlijkheid ook nog in Amsterdam wonen. Maar mijn nog levende twee broers en twee zussen hebben geen van alle de wens ooit nog eens terug te keren naar Amsterdam. Ik heb 23 jaar in Den Haag gewoond, maar wist van het begin af aan dat ik ooit weer in mijn geboorteplaats zou terugkeren. Zestien jaar geleden gebeurde dat.

Ik kom hierop door het artikel in de Volkskrant, waarin geschreven wordt over de bezwaren van het toenemende toerisme. Zonder ingrijpen wordt Amsterdam een pretpark, vreest (toerismedeskundige) Hodes. 'Er moeten scherpe keuzen worden gemaakt. Wat voor toerisme willen we? Wat voor soort hotels? Moeten we niet voor kwaliteitstoeristen kiezen, in plaats van alle toeristen? Bezoekers willen graag in een levende stad rondlopen, niet in een pretpark waar ze alleen maar andere bezoekers tegenkomen.'

Wat ik in Den Haag miste was de rommelige, om niet te zeggen: vaak chaotische, drukte van Amsterdam, maar eerlijk gezegd erger ik me ook wel eens aan toeristen die het verschil tussen de stoep en een fietspad niet zien, aan de bierfietsen, aan de fietstaxi's. Maar ik hoef niet alleen maar 'kwaliteitstoeristen' die geld genoeg hebben voor het verblijf in een duur hotel en de aanschaf van belastingvrije artikelen in de Bijenkorf. Van mij mogen ook de mensen die overnachten in een backpackershostel of in een tentje op camping Vliegenbos (in Noord, op loopafstand van de pont over het IJ.)

Die bewoners van het centrum die zich zo ergeren aan de toeristen, moeten maar verhuizen naar 'Amsterdam Zuiderzee', ook wel Almere genoemd.