zondag 14 juni 2015

PROFITEREN

Ik had er nog nooit van gehoord, van het Cruijff Institute. Op de website daarvan valt te lezen: Johan Cruyff College (MBO), Johan Cruyff University (HBO) en het Johan Cruyff Institute (Masters en cursussen) zijn opgezet door Johan Cruijff met het initiatief om sporters op te leiden. Sinds de start in 1999 bieden we onderwijs aan dat voldoet aan de specifieke leerbehoeften van onze studenten, zodat zij een loopbaan in de sportwereld kunnen ontwikkelen. De Volkskrant is er eens dieper ingedoken. Het plan-Cruijff. Pure clubliefde, zei de naamgever er altijd over. 'Het belang van de club gaat boven alles.' De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met vijftien personen in en rond Ajax en bekeek interne documenten. Daaruit blijkt dat het niet alleen om clubbelang draaide, maar ook om de zakelijke belangen van Johan Cruijff. (...) Het eigen vermogen van de bedrijven van Cruijff is tussen 2011 en 2013 verdubbeld tot ruim 5 miljoen euro. Ik weet ook wel dat voor veel voetballers een bedrag van € 5.000.000,00 'de kleine kas' is, maar toch.

Johan Cruijff wil alleen maar het beste voor Ajax, dus ook de beste opleidingen en waar vind je ze nu beter dan bij het Institue van de 'Verlosser' zelf? Tientallen medewerkers uit de jeugdopleiding van de club volgen verplicht een opleiding aan het Cruyff Institute, (Onderstreping toegevoegd.) vertrouwelingen en vrienden van de oud-voetballer krijgen een plek in de organisatie en Cruijff verkoopt de plannen met de jeugdopleiding van Ajax aan buitenlandse voetbalclubs.

De verhalen over Sepp Blatter en de FIFA kennen we zo langzamerhand wel, maar waarom zouden we voor dat soort verhalen de grens over gaan?