dinsdag 14 augustus 2012

Gekte

Ik dacht dat we het al gehad hebben met de Olympische Spelen, maar ik heb me vergist.  De komende week, schat ik, zullen we nog voortdurend geconfronteerd worden met beelden uit allerlei plaatsen in Nederland waar medaillewinnaars gehuldigd worden. Ranomi Kromowidjojo  moet zich niet alleen melden in Sauwerd, waar ze is opgegroeid, maar ook in Eindhoven waar ze tegenwoordig woont en zwemt en in Groningen, waar ze haar eerste serieuze baantjes gezwommen heeft. En voor alle zekerheid laat de tv dan nog maar eens de beelden zien van de Olympische races die ze gewonnen heeft. Volgens mij moeten er, op campings en bungalowparken, nog wel meer zwembaden te vinden zijn, waarin Ranomi ooit wat baantjes getrokken heeft. Die hebben toch ook hun eigen bescheiden bijdragen geleverd aan haar Olympische prestaties. Alle reden dus voor nog een huldiging.

Als de hockeycompetitie weer begint, zal er bij vele wedstrijden eerst even stilgestaan worden bij het feit dat een of meer van de dames of heren op het veld in Londen een gouden of zilveren medaille kreeg omgehangen. Epke Zonderland zal voorlopig geen turnzaal meer kunnen betreden, zonder dat er nog even herinnerd wordt aan zijn combinatie van drie vluchtelementen.

Als we zelf geen topprestatie kunnen leveren - en hoeveel mensen zijn er nou helemaal die daarvoor al die moeite over hebben? - trekken we ons lekker op aan de prestaties van anderen, die toevallig in hetzelfde dorp, dezelfde stad, of hetzelfde land wonen. Wat die Epke gedaan heeft vind ik een knappe prestatie, maar ik voelde me absoluut niet trots, toen hij na zijn afsprong keurig netjes, zonder extra hupje,  weer op de grond belandde. De meeste inwoners van Sauwerd hebben niets bijgedragen aan de prestaties van Ranomi, dus waar zijn ze nou eigenlijk trots op? Zo'n kunst is het nou ook weer niet om in hetzelfde dorp te wonen. Er schijnt een club te zijn van mensen met een Surinaams-Javaanse achtergrond. Die zijn ineens ook geweldig trots, omdat een van hen flink hard blijkt te kunnen zwemmen.

Iemand heeft uitgerekend dat meer Brabanders dan Spanjaarden dit jaar een Olympische medaille hebben behaald. Daarbij wordt gemakshalve Ranomi als Brabantse beschouwd, omdat ze nou eenmaal in Eindhoven woont. Zo makkelijk wordt het de Brabanders gemaakt om zich trots te voelen. Ja, dan wil je wel even naar Den Bosch om een warm gevoel te krijgen.
x