maandag 27 augustus 2018

B.

In Nederland hebben we de, naar mijn mening goede, gewoonte om de naam van verdachten van een misdrijf niet bekend te maken, noch foto's te verspreiden waarop de verdachte herkenbaar in beeld is. Een enkele keer wordt hiervan afgeweken, zoals in het geval van Jos Brech, die in verband gebracht wordt met de moord, twintig jaar geleden op Nikki Verstappen.

Gisteravond maakte het NOS-journaal bekend dat Jos Brech in Spanje was aangehouden. Er werden beelden van Jos getoond, die al eerder te zien waren toen de DNA-match bekend gemaakt werd.

Ik ben een nieuwsjunk, dus ik kijk 's ochtends om half zeven al naar het eerste NOS-journaal van de dag. Daarin werd bekend gemaakt dat de Spaanse politie Jos B. had opgepakt. Daarbij waren al eerder vertoonde beelden te zien, maar deze keer was van Brech geblurd (onherkenbaar gemaakt).

Wordt door de NOS een computer gebruikt die uitmaakt of een gezicht al of niet geblurd wordt? (Verdachte persoon? >>> blurren.) Of zitten ze bij de redactie van het NOS-journaal een beetje hypercorrect te wezen? De film- en fotobeelden zijn inmiddels vastgelegd op talloze particuliere computers. Heel Nederland kent inmiddels de naam en  het gezicht van de van moord op Nikki Verstappen verdachte Jos Brech.


Stel nou eens dat de  burgemeester van Amsterdam een misdrijf begaat. Wordt dit dan door de NOS gebracht als 'De Amsterdamse gemeentebestuurder Femke H. wordt verdacht van ...?' En wordt daar dan ook nog eens een geblurde foto bij geplaatst? Dat kan natuurlijk, maar wie zou niet weten om wie het gaat en hoe zij er uitziet?

Zullen we weer eens normaal gaan doen, NOS?

Dit ook nog even

Onlangs schreef ik hier hier dat ik mogelijk zou gaan meedoen aan een medisch onderzoek. Vanochtend kreeg ik te horen dat ik toch niet meedoe. Ze hebben patiënten nodig die een teveel van een soort eiwit in hun bloed hebben, wat slecht is voor het hart. Dat teveel is bij niet aanwezig. Toch wel goed om even te weten.