vrijdag 27 april 2012

Zwartrijden

Gistermiddag woonde ik een soort reünie bij van (ex-)medewerkers van het Bureau Zorg van de Provincie  Zuid-Holland. Het was best aardig een aantal voormalige directe collega's weer eens te ontmoeten en spreken. Met een van hen, een vrouwelijke ex-collega met wie ik het altijd zeer goed kon vinden (we lunchten altijd samen), ging ik nog een hapje eten op de Dennenweg. We hebben weer veel met elkaar gepraat. Op station Den Haag Centraal scheidden zich onze wegen: zij naar Hilversum, via Utrecht, ik naar Amsterdam.

Toen ik ingestapt was, realiseerde ik mij dat ik niet ingecheckt had met mijn ov-chipkaart. (Ik koop nooit meer kaartjes voor de trein, zij had een papieren retourtje, wist ik.) Ik had geen zin alsnog in te checken en vervolgens een half uur te wachten op de volgende trein. Als ik 'gesnapt' zou worden zou ik braafjes een extra hoge ritprijs en boete betalen.

Kort na het vertrek uit Leiden kwam de conducteur. Ik biechtte meteen op dat ik domweg vergeten had in Den Haag in te checken. Hij wilde toch even mijn chipkaart tegen zijn apparaatje houden. Hij zei: "Ik zie dat u altijd in- en uitcheckt." Hij concludeerde dat er mijnerzijds geen boos opzet in het spel was. Ik hoefde in het geheel niets te betalen en reisde dus legaal 'zwart' verder.

Ze weten bij de NS dus wel hoe ze vrienden moeten maken.
x