zaterdag 16 september 2017

UITGESCHAKELD

Je mag zo langzamerhand wel zeggen dat het Nederlandse voetbal op internationale schaal heel weinig of niets meer voorstelt. De kans dat 'we' uitgeschakeld worden van deelname aan het WK 2018 is reëel. Ajax is al uitgeschakeld in de Europa League. Feyenoord mag je als uitgeschakeld in de Champions League beschouwen. Vitesse zie ik ook niet erg ver komen in de Europa League. Over PSV en Utrecht durf ik nog weinig te zeggen, maar hoge verwachtingen heb ik niet.

Kunnen 'we' ineens niet meer voetballen in Nederland? Ik vermoed dat, relatief gezien, Nederland niet veel minder voetbaltalenten en -talentjes voortbrengt dan welk land dan ook. Ik ben echter bang dat de Nederlandse clubs minder geld kunnen opbrengen voor het aantrekken en behouden van goede voetballers dan enkele grote clubs uit het buitenland, met als ultiem voorbeeld Paris Saint Germain, dat onlangs alles bij elkaar zo'n 500 miljoen euro neertelde voor de Braziliaanse voetballer Neymar. (Voor dat bedrag kun je Sint Maarten voor een groot deel weer opbouwen.) PSG sprokkelde dat geld niet bij elkaar uit contributies en verkoop van kaartjes. Het is eigendom van een  investeringsmaatschappij uit Qatar. Daar is die rijke Chinees die ADO Den Haag aanschafte helemaal niets bij.

Ik denk dat het tekenend voor de huidige situatie is dat toen de huidige selectie van het Nederlands elftal werd samengesteld 16 van de 24 spelers bij een buitenlandse club speelden. Even tekenend is da de goedkoopste speler van Manchester City duurder was dan het complete  Feyenoord waarvan het met 4 - 0 won.

Geld speelt intussen een doorslaggevende rol  bij het voetbal (Waarom anders wordt het WK 2022 in Qatar gespeeld?) en je mag vrezen dat het bij andere sporten ook steeds meer die kant op gaat. En hoe komt dat? Omdat wij het allemaal, op tv, willen zien. Dan wordt het dus commercieel aantrekkelijk. Dan valt er voor grote bedrijven en investeerders (veel) te verdienen.

Dus niet meer verontwaardigd zijn dat er exorbitant veel geld wordt betaald voor een sporter en dat zhij exorbitant veel verdient. Jij wilt toch graag naar hem of haar kijken?