zondag 15 maart 2009

Terreur

Wat was ik opgelucht afgelopen vrijdag! Er was helemaal geen terreurdreiging geweest! Die zeven 'Marokkanen' waren helemaal voor niets opgepakt! Iemand had uit Brussel gebeld met (o.a.) de mededeling dat een van de 'verdachten' familie was van een van de bommenleggers destijds in Madrid. Wat voor familie? Een broer/zuster? Een zwager/schoonzuster? Een neef/nicht? Een achterneef/achternicht?

Ik zal er maar een keer voor uitkomen: in mijn familie, weliswaar de 'koude kant', maar toch, bevindt zich een moordenaar. Dat is geen grapje! De man is ook in hoger beroep veroordeeld. Hij komt binnenkort vrij, want dan heeft hij tweederde van zijn straf erop zitten. Ben ik nou bijna automatisch toch ook een beetje verdacht als er dicht bij mij in de buurt iemand vermoord wordt? Ik ben immers familie van een moordenaar.

Er wordt nu beweerd: kijk eens hoe alert onze terreurbestrijding is! Net zo alert als toen ze dat vliegtuig in Rotterdam urenlang aan de grond hielden omdat een jaloerse minnaar zijn vriendin niet met haar wettige echtgenoot naar Turkije wilde laten gaan en dus maar even de politie 'waarschuwde'. Reageren de politie en de nationale coördinator terreurbestrijding net zo alert als ze telefonisch te horen krijgen dat ene Piet Jansen met een vermomde bom in het vliegtuig naar Madrid is gestapt? Misschien is er wel een grapjas die op 26 maart naar de politie belt dat ene Evert van Wijk, familie van die bekende moordenaar, in dat vliegtuig zit. Ik hoop het niet, want dat gaat allemaal van mijn vier dagen in deze mooie stad af.