woensdag 21 juni 2017

UITDAGING

Toen ik nog op school zat en er weer eens een redelijke strenge winter was (die had je toen nog vrij vaak) stond er een keer een bericht in de krant dat een jongen met zijn tong was vastgevroren aan de reling van de Berlagebrug over de Amstel. In de dagen erna vroren steeds weer andere (zeer domme) jongens met hun tong aan de brug vast. Kopieergedrag noemen we dat tegenwoordig.

Als in die tijd Facebook al had bestaan waren er ongetwijfeld nog veel meer jongens aan nog veel meer bruggen vastgevroren geraakt. Daar zouden filmpjes van gemaakt zijn, die ook op YouTube te zien zouden zijn geweest. Grote kans dat er een 'challenge' van gemaakt zou zijn.

Challenges zijn heel populair tegenwoordig. Je had die vrij onschuldige 'bucket challenge', waarbij je een emmer ijswater over je zelf heen gooide of liet gooien. Er is tegenwoordig ook een (mogelijk) dodelijke variant: de 'choking challenge'. Je verstikt jezelf, of laat je door iemand verstikken tot je bijna flauw valt. Vlak voor dat flauwvallen wordt je 'high'. Goedkoper dan drugs dus. Een andere niet geheel ongevaarlijke challenge is het innemen van een lepel kaneel, zonder drinken.

In de Volkskrant las ik over een nieuwe hype: "de vloer is lava". De regels van deze trend op internet zijn simpel: roept iemand in de omgeving dat de 'de vloer van lava' is, dan hebben omstanders 5 seconden om met de voeten van de grond te komen. (...) In Duitsland was de hype al vaker in het nieuws. Onlangs viel een 17-jarig meisje 10 meter naar beneden nadat ze 'op de vlucht voor lava' op de reling van een brug was gesprongen. (...) Socialemediakenner Rutger de Quay: 'Eerst kopieerde men elkaar vooral door op tafels, stoelen, prullenbakken en winkelrekken te gaan zitten. Nu willen jongeren steeds verder gaan. Het moet toffer en spectaculairder.' (...) In Engeland plakten diverse supermarkten vellen op de deur met 'lavaverbod'. Uit filmpjes op YouTube blijkt dat het jongeren niet weerhoudt om na de gevreesde woorden in een schap met blikken en flessen te klimmen, of in diepvrieskisten te duiken.

Kevin Oosthof, die op Facebook een 'lava-evenement' aanmaakte voor tijdens het Defqon-festival aanstaande zaterdag in Biddinghuizen, is geschrokken van alle aanmeldingen. 'Ik dacht dat een groepje vrienden het leuk zou vinden, maar ik heb al zesduizend aanmeldingen.'

Stel je even een heleboel mensen bij elkaar voor, die plotseling alle kanten op gaan springen. De gevolgen daarvan (iemand voelt pijn, geeft een gil, er ontstaat paniek) kunnen net zo ernstig zijn als van een terrorist die met een auto op mensen inrijdt.

Goed, ik ben 78, dus niemand zal verwachten dat ik enthousiast aan dit soort ongein meedoe, maar loop ik nou ontzettend ver achter als ik zelfs niet begrijp waarom jonge mensen zich massaal laten meeslepen door deze onzin?