vrijdag 9 september 2011

Angst

PvdA-leider Job Cohen zegt dat de slachtpartij die de Noor Breivik aanrichtte onder sociaal-democratische jongeren in Noorwegen angst heeft veroorzaakt in de PvdA. Dat las ik in Trouw.

Ik weet niet of Cohen een onderzoek heeft laten doen onder zijn partijgenoten. Misschien is die angst er wel. Wat moet ik dan verder met die constatering? Waarom is die nieuws? Vrij recent was er die schietpartij in Alphen aan den Rijn. Heeft die angst veroorzaakt onder de regelmatige bezoekers van winkelcentra? Er zijn schietpartijen geweest op scholen in Amerika en Duitsland. Hebben die angst veroorzaakt onder middelbare scholieren?

Partijgenoten vragen zich toch af of zoiets ook in Nederland kan gebeuren. Ja, natuurlijk kan dat. De vraag is alleen hoe waarschijnlijk het is. Cohen zegt dat allemaal in een interview met Trouw over de gevolgen van de aanslagen van 11 september, zondag tien jaar geleden. Zijn er nog steeds mensen in hoge kantoorgebouwen die bang zijn dat er plotseling een vliegtuig hun werkplek binnenvliegt?

Cohen en zijn PvdA kunnen zich beter zorgen maken over heel wat reëlere angsten. Heb ik volgend jaar nog een baan? Kan ik mijn hypotheek dan nog betalen? Gaat mijn pensioen achteruit? Wat voor bacteriën komen er voor in het ziekenhuis waarin ik binnenkort geopereerd wordt? Moet ik naar een verpleeghuis als ik geen pgb meer krijg? Hoe lang houd ik het nog vol naast mijn drukke baan mantelzorg te verlenen aan mijn moeder? Heb jij nog een angst die je met anderen deelt?
x