dinsdag 19 januari 2016

GELUIDEN

Bij de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax was het afgelopen zondag weer eens zo ver: De Ajacied (Riechedly Bazoer) werd bejegend met oerwoudgeluiden, een racistisch 'bananenlied' en kwetsende teksten over zijn moeder.

Het is niet de eerste keer dat incidenten van deze, racistische aard zich voordoen. Als ik het goed begrepen heb mag de scheidsrechter dan de wedstrijd stilleggen. De scheidsrechter van dienst bij die partij van zondag en zijn hulpjes kunnen moeilijk volhouden dat zij niets gehoord hebben, want via de luidsprekers in het stadion was verzocht met die racistische toestanden te stoppen.

Ja, natuurlijk, als je wedstrijd stillegt, moeten de goeden onder de kwaden lijden en we mogen natuurlijk niet vergeten dat de meeste voetballsupporters heel nette mensen zijn, die graag samen met hun kinderen niets liever willen dan van een leuke votbalwedstrijd genieten. Waar heb ik dat soort teksten nou eerder gehoord?

Zoals altijd na dit soort incidenten blijf ik met een vraag zitten. Ik kom nooit in een stadion en het enige soort oerwoud waar ik wel eens door gelopen ben, was een berkenbos in Noord-Zweden. Niets gehoord. Bij 'bananenlied' en 'kwetsende teksten over een moeder' kan ik me iets voorstellen, maar hoe klinken die 'oerwoudgeluiden'? De beelden en geluiden van afgelopen zondag heb ik intussen diverse malen gezien en gehoord, maar ik heb niets gehoord wat me aan een oerwoud deed denken. Hoe dom ben ik nou?