maandag 24 september 2018

OPGELOST(?)

In Trouw las ik een beticht onder de kop:
Wie is de geheimzinnige 
kattenmoordenaar in Londen?

(...) Sinds 2015 zocht de politie zeer serieus naar een kattenmoordenaar in en om de wijk Croydon. De ene na de andere kat eindigde dood op de straat, vaak ernstig toegetakeld, zelfs onthoofd. (...) Scotland Yard (zette) op het hoogtepunt vijftien agenten op de zaak (...). De kattenmoordenaar moest en zou gepakt worden om de inwoners tot bedaren te brengen.

Ik ben een liefhebber van katten dus ik kan me de ontsteltenis onder al die Londenaren wel voorstellen en dat er alles aan gedaan werd de seriemoordenaar(s?) op re sporen. Lang was de theorie dat de moordenaar de katten lokte met restjes kippenvlees om vervolgens hoofd en staart af te snijden. Een lugubere en zieke dader dus.

De daderS zijn gelukkig opgespoord,maar er lijkt weinig kans dat ze daadwerkelijk worden opgespoord en gestraft, want wat blijkt, het gaat niet om één moordenaar, maar om talloze. Vossen. (...) De afgelopen jaren is de vossenpopulatie in de Britse hoofdstad explosief gegroeid. Ze schuwen de stadse omgeving al lang niet meer en lopen 's avonds zonder pardon onder Tower Bridge door. Op jacht naar voedsel. Vossen blijken dol te zijn op katten. Niet eens zozeer om te eten, wel om kapot te bijten.

Je kon erop wachten natuurlijk: dierenactivisten sprongen direct op om de Londense vossen te verdedigen: ze zijn woest over de conclusies. "Ze hebben echt geen idee hè? Vossen bijten geen hoofden van katten af om ze in de tuin van de eigenaar achter te laten. Ik ben woest dat de politie de zaak heeft gesloten terwijl er nog een gestoorde gek rondloopt", schreef een activist op Twitter.

Ik kijk nooit naar CIS-programma's, maar uiteraard heb ik wel eens films of TV-series  gezien, of boeken gelezen, waarin forensisch deskundigen optraden. Daaruit heb ik 'geleerd' dat zo'n forensisch deskundige duidelijk onderscheid kan maken tussen snijwonden (mens) en bijtwonden (vos). Vossen moeten bij het afbijten van een deel van de kat toch DNA achterlaten. Dat zou toch duidelijk kunnen maken of het om gestoorde mensen of vossen gaat? En als er een explosieve toename is van vossen in het stedelijke gebied van Londen, waarom moorden ze alleen katten uit in Croydon en omgeving?