dinsdag 21 juni 2011

Import

Ik zal wel weer eens achterlopen, maar uit de rubriek 'Moderne Manieren' in Trouw leer ik dat we weer iets nieuws gaan importeren uit de USA: de 'babyshower'. Dat is geen speciale douche waarmee je de baby schoon spoelt na het verwijderen van de poepluier. Het is een bijeenkomst van vrouwen: (schoon-) en grootmoeders van een zwangere vrouw, (schoon)zussen, nichten, vriendinnen en buurvrouwen en uiteraard de zwangere vrouw zelf. Die bijeenkomst vindt plaats in de achtste maand. De 'shower' is het geld dat al die vrouwen op de zwangere laten neerdalen. De vragenstelster, toekomstig oma, repte van 15 euro die dan meegebracht zou moeten worden. Die oma was door een organiserende vriendin gevraagd mee te helpen. Ze had er wat moeite mee dat in de uitnodiging expliciet om die 15 euro werd gevraagd.

Zoals uit recente 'Beggartalks' blijkt ben ik multicultureel tegen de klippen op, maar met dit soort Amerikaanse culturele uitingen heb ik het zo langzamerhand wel gehad. De immer nuchtere Beatrijs vraagt zich m.i. ook terecht af of de zwangere in kwestie die op alle dagen loopt, wel zit te wachten op een feest te hare ere, terwijl die hele baby er nog niet is! Ze wijst ook op de niet-onaardige Nederlandse gewoonte van het kraambezoek, waarbij toch ook meestal een presentje gegeven wordt. Daar zullen al die vrouwen toch ook niet willen wegblijven. Moeten ze dan met lege handen komen of nog een keer dokken?

De kerstman verdringt Sinterklaas meer en meer. Halloween is intussen al aardig in opkomst.  Wanneer gaan wij nu eindelijk eens aan de kalkoen op de vierde donderdag in oktober? (Thanksgiving/Dankdag.) Kunnen wij i.p.v. de Martin Luther King Day niet de Willem Drees Dag gaan vieren? In Zweden kennen ze de Midzomerdag. Lijkt me een mooie dag om ons collectief te bezuipen.
x