woensdag 4 januari 2017

FENOMEEN

Subkop in de Volkskrant: Fenomeen uit Amerika rukt op in Nederland. Ik ben dan geneigd te zeggen: 'Het zoveelste fenomeen'. 'We' kunnen het immers niet laten om allerlei dingen die de Amerikanen massaal doen over te nemen. Het fenomeen waar we het nu over hebben is het 'bootcamp'. Dat is een van oorsprong Amerikaans militair verschijnsel, nl. de opleiding van militaire recruten, de periode waarin ze van slappe jongetjes tot echte kerels gevormd worden. Dat word je dan door veel te hollen, over hindernissen heen te klimmen of springen, in touwen te klimmen, grote afstanden te lopen en meer fysieke ongein.

Ik ben ook, daartoe gedwongen door de staat, recruut geweest. Ik was al een beetje een flinke vent, want voordat ik in dienst ging had ik al eens de Vierdaagse in Nijmegen gelopen (4 X 40 km) en een voettocht van ruim twee weken door de bergen van Noord-Zweden gemaakt. Veel flinker ben ik overigens niet geworden in het leger. Het ministerrie van defensie roept tegenwoordig sollicitanten op met de leuze: "Je moet het maar kunnen". Destijds werd van iedere Hollandse jongen verwacht dat hij het kon en dus werd hij opgeroepen, tenzij je de vierde zoon of daarop volgende zoon uit een gezn was.

Ik was een echte Hollandse jongen in die zin dat ik 21 maanden lang behoorlijk de pest in had dat ik soldaatje moest spelen. Maar als je in Weert sport wilt beoefenen ga je niet wat joggen of naar een sportschool, je laat je door ene Aye in het Molenakkerpark over klimrekken jagen en je optrekken aan de vastgebonden mega-elastieken.

Soldaten, noemt hij (Aye) de leden van zijn sportklasje. En toen zijn vakantie erop zat, meldde hij dat 'de sergeant' was teruggekeerd en het  weer tijd was om de hel in te gaan met z'n allen. (...) 'Van mensen machines maken', daar draait het volgens Ay om. Het past volgens hem bij de no nonsene-cultuur van het bootcampen . Geen nonsens, maar je moet die 'sergeant' er we voor betalen. Die runt een soort sportschool met weinig investering, want hij gebruikt het gemeentelijke park. Hij neemt wel een soortement geluidsinstallatie mee, wat door andere parkgebruikers en omwonenden niet op prijs wordt gesteld. Door de gemeente ook niet.

Dat 'fenomeen' vindt niet alleen in Weert plaats. Het gebeurt door het hele land. De prijzen verschillen per stad en per locatie. Zo rekent Health Club Open Air 28 euro voor een bootcamples per week in het Amsterdamse Vondelpark, als je per maand betaalt. Dat maakt duidelijk dat ze in Amsterdam net zo gek zijn als overal in het land.